sobota, sierpnia 17, 2019

Pasta z makreli z kaparami

Pasta z makreli z kaparami

Wyśmienita pasta śniadaniowa z makreli z dodatkiem kaparów, cebuli, czosnku i rzodkiewek.
Pasta z makreli z kaparami


Pasta z makreli z kaparami



Pasta z makreli z kaparami - składniki:

  • 500 g makreli wędzonej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki kaparów
  • 150 g serka ziołowego (typu Almette)
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę z makreli i kaparami?

  • Mięso oddziel od ości i pokrój na drobne kawałki.
  • Cebulę, czosnek i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  • Kapary odsącz z zalewy i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do miski dodaj rybę, cebulę, czosnek, rzodkiewki, kapary, serek, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Pasta z makreli z kaparami

Pasta z makreli z kaparami

czwartek, sierpnia 15, 2019

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Pyszne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które można przygotować zarówno w piekarnika, jak i na grillu. :)
Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi



Szaszłyki z kurczakiem i cukinią - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 cukinie
  • 500 g pomidorków koktajlowych

Szaszłyki z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki na marynatę:

  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi?

  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w grubą kostkę. 
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Do marynaty przełóż pokrojonego kurczaka. Wymieszaj. Naczynie z kurczakiem wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Cukinię pokrój w grube plastry. 
  • Na długie patyczki od szaszłyków nadziewaj na zmianę: kurczaka, pomidorki i cukinię.
  • Gotowe szaszłyki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

środa, sierpnia 14, 2019

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z rukolą, sałatą, marchewką, burakiem i pomidorami z dressingiem miodowo-musztardowym.
Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką





Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką - składniki:

  • garść rukoli
  • dwie garście mixu sałat
  • 1 marchewka
  • pół buraka
  • 2 pomidory
  • garść ulubionych ziaren (u mnie pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i sezam)


Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką - składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy


Jak zrobić sałatkę z rukolą, burakiem i marchewką?

  • Marchewkę i buraka obierz i pokrój w słupki.
  • Pomidory pokrój w kostkę.
  • Ziarna upraż na suchej patelni.
  • Do słoika wlej oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, dodaj miód i musztardę. Zakręć słoik i energicznie wstrząśnij. 
  • Na talerz wyłóż rukolę, mix sałat, buraka, marchewkę i pomidory. Całość polej sosem i posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

poniedziałek, sierpnia 12, 2019

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone w sosie pomidorowym na ryżu to pyszne danie obiadowe, którego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. 
Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu


Pulpety pieczone na ryżu - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka, 
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Pulpety pieczone na ryżu - składniki na zalewę:

  • 1300 ml wody
  • 100 g ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma


Pulpety pieczone na ryżu - pozostałe składniki:

  • 300 g ryżu
  • 3 cebule

Jak zrobić pulpety pieczone na ryżu?

  • Przygotuj pulpety. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Bułkę namocz w mleku. Dobrze odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj. 
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, natkę i jajko. Dokładnie wyrób masę. Uformuj pulpety
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy, olej, słodką paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i zagotuj.
  • Suchy ryż wsyp do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłóż cebule pokrojone w drobną kostkę i pulpety. Całość zalej gorącą zalewą. 
  • Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
Smacznego!
Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

niedziela, sierpnia 11, 2019

Bułki z ziołami

Bułki z ziołami

Aromatyczne, miękkie i wilgotne bułki z dodatkiem oregano i bazylii to prosty przepis na smaczne, domowe pieczywo.
Bułki z ziołami

Bułki z ziołami





Bułki z ziołami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić bułki z ziołami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, bazylię, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 8 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z ziołami

Bułki z ziołami


Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl



sobota, sierpnia 10, 2019

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą i kukurydzą to doskonały pomysł na kolację lub imprezę.
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką


Sałatka makaronowa z kurczakiem i ogórkiem - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: przyprawa do gyrosa, sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę makaronową z kurczakiem, ogórkiem i papryką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, pokrój w niewielką kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  • Do dużej miski dodaj makaron, usmażonego kurczaka, pokrojonego: ogórka, paprykę i cebulę oraz kukurydzę odsączoną z zalewy. 
  • Dodaj posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym gęstym oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

środa, sierpnia 07, 2019

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami przygotowywany na biszkoptach to pyszna propozycja na letni deser. :)
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami





Sernik na zimno z brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru puder
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami - składniki na masę malinową:

  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych


Sernik na zimno z malinami - składniki na masę malinową:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • dodatkowo: kilkanaście biszkoptów


Jak zrobić sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami?

  • Galaretki malinowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe również rozpuść w 750 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Żelatynę wymieszaj z zimnym mlekiem. Pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie krótko podgrzej żelatynę, tylko do rozpuszczenia.
  • Do miski dodaj ser, cukier puder i aromat. Zmiksuj na gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas mieszając.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty. Wlej połowę masy serowej. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
  • Na zastygniętej masie serowej rozłóż maliny, zalej tężejącą galaretkę malinową. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Wylej pozostałą masę serową. Poukładaj pokrojone na plasterki brzoskwinie. Zalej tężejącą galaretkę cytrynową. 
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie masy dobrze stężały.
Smacznego!
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami




Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger