Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kokosowym, makowym i kakaowym, przełożone smakowitą masą budyniową i dżemem jagodowym. Całość wykończona jest galaretką o smaku owoców leśnych. Popapraniec to pyszne ciasto łączące w sobie wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. To idealna propozycja na święta i inne okazje.
Popapraniec - składniki na ciasto:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
Ciasto Popapraniec - składniki na krem budyniowy:
- 900 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 budynie waniliowe (proszek - 3 x 40 g)
- 350 g masła
Popapraniec - dodatkowe składniki:
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 700 ml wody
- 1 słoik dżemu jagodowego
Jak zrobić ciasto Popapraniec?
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż białka będą sztywne i lśniące.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wmieszaj ją w masę przy pomocy drewnianej łyżki.
- Dodaj olej i aromat waniliowy. Ponownie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej przesiane kakao.
- Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż dwie łyżki masy z kokosem, obok dwie łyżki masy z kakao, obok masy z kakao - masę z makiem. I tak postępuj do wykończenia wszystkich mas. Na koniec delikatnie przemieszaj masy przy pomocy widelca tak, by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecze przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na dwie części.
- Galaretki rozpuść we wrzątku, pozostaw do lekkiego stężenia.
- Czas zabrać się za przygotowanie kremu budyniowego. 600 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałych 300 ml rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając masę. Gotuj około 3 minut na niewielkiej mocy palnika, do momentu aż budyń stanie się gęsty. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski dodaj miękkie masło, zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu.
- Złóż ciasto. Jeden blat ciasta posmaruj połową dżemu, wyłóż krem budyniowy i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie posmaruj dżemem i wylej tężejącą galaretką.
- Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!