Pyszny i puszysty chleb drożdżowy na maślance, z chrupiącą skórką i dużą ilością pestek słonecznika.
Chleb na maślance - składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki letniej wody
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić chleb na maślance ze słonecznikiem?
- Mąkę wsyp do miski, zrób dołek, rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie powyższego czasu dodaj do miski maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej, oliwę z oliwek, pestki słonecznika i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.