środa, września 11, 2019

Kurczak po zbójnicku

Kurczak po zbójnicku

Soczyste podudzia z kurczaka pieczone na duszonej kapuście kiszonej z dodatkiem cebuli, pieczarek, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na szybkie i pyszne danie obiadowe.
Kurczak po zbójnicku

Kurczak po zbójnicku - składniki:

  • 6 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej

Jak zrobić kurczaka po zbójnicku?

  • Mięso z kurczaka umyj, osusz, dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, smaż 3 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, miód, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 7-8 minut.
  • Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na kapuście ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso posmaruj z wierzchu niewielką ilością oleju. 
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!
Kurczak po zbójnicku


Kurczak po zbójnicku

wtorek, września 10, 2019

Placuszki na zsiadłym mleku

Placuszki na zsiadłym mleku

Zastanawiasz się co można zrobić z zsiadłego mleka? Mam świetną propozycję! To puszyste i ekspresowe placuszki na bazie zsiadłego mleka, które doskonale smakują z dżemem, konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Placuszki z zsiadłego mleka

Placuszki z zsiadłego mleka

Placuszki z zsiadłego mleka - składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do posypania

Jak zrobić placuszki na zsiadłym mleku?

  • Jajko ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj zsiadłe mleko, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
  • Placuszki z zsiadłego mleka

    Placuszki z zsiadłego mleka

poniedziałek, września 09, 2019

Surówka z pekinki z pomidorami i papryką

Surówka z pekinki z pomidorami i papryką

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, papryki, kukurydzy i sosu jogurtowo-majonezowego z oregano i bazylią.
Surówka z pekinki z pomidorami i papryką




Surówka z pekinki - składniki:

  • 1 kapusta pekińska (około 1200 - 1500 g)
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 opakowania sosu włoskiego z oregano i bazylią (użyłam firmy Prymat)
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę pekińską poszatkuj, a pomidory i papryki drobno pokrój. Wymieszaj.
  • Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Do miseczki dodaj majonez, jogurt i sosy włoskie. Wymieszaj i dodaj do kapusty. 
  • Surówkę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z pekinki z pomidorami i papryką


Surówka z pekinki z pomidorami i papryką

piątek, września 06, 2019

Sałatka z kiełkami

Sałatka z kiełkami

Pyszna, pełna zdrowych składników sałatka z kiełkami, jajkami, ogórkiem, rzodkiewką, selerem naciowym, cebulą i kukurydzą.
Sałatka z kiełkami

Sałatka z kiełkami



Sałatka z kiełkami - składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • 2 szklanki ulubionych kiełków (użyłam kiełków brokuła i rzodkiewki)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z kiełkami?

  • Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.
  • Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i pokrój w półplasterki.
  • Łodygi selera umyj i pokrój w cienkie paski. 
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Kiełki, ogórka, rzodkiewki, seler, jajka, cebulę i kukurydzę przełóż do miski, dodaj majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kiełkami


Sałatka z kiełkami


Sałatka z kiełkami

wtorek, września 03, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą

Pierś z kurczaka faszerowana serem mozzarella, pieczarkami i szynką to świetny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą




Pierś z pieczarkami i serem z piekarnika - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 200 g szynki
  • 200 g mozzarelli
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami i mozzarellą?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz.  Cebulę, pieczarki i szynkę pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek z cebulą. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj sól i pieprz, pozostaw do ostudzenia. Pieczarki z cebulą wymieszaj z szynką i mozzarellą.
  • Filety z piersi kurczaka przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety posyp solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Do utworzonych kieszeni włóż farsz.
  • Nafaszerowane filety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową,wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą


Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą

niedziela, września 01, 2019

Chleb na maślance

Chleb na maślance

Pyszny i puszysty chleb drożdżowy na maślance, z chrupiącą skórką i dużą ilością pestek słonecznika.
Chleb na maślance






Chleb na maślance - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli



Jak zrobić chleb na maślance ze słonecznikiem?

  • Mąkę wsyp do miski, zrób dołek, rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj do miski maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej, oliwę z oliwek, pestki słonecznika i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb na maślance

Chleb na maślance

sobota, sierpnia 31, 2019

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto biszkoptowe z borówkami i galaretką przekładane lekkim kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone. 
Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto z borówkami - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z borówkami - pozostałe składniki:

  • 500 g borówek (250 g do kremu i 250 g na wierzch)
  • 2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych
  • 600 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. 
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwie części. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Dodaj do mascarpone. 
  • Do żelatyny dodaj łyżkę masy śmietanowej. Wymieszaj. Cały czas miksując, wlej żelatynę cienkim strumieniem do masy śmietanowej z mascarpone. Dodaj 250 g borówek. Wymieszaj
  • Obie galaretki zalej wrzątkiem. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Jeden blat biszkoptowy włóż do formy. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wyłóż pozostałą część kremu i ułóż pozostałe 250 g borówek. Ciasto włóż do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wylej na wierzch tężejącą galaretkę. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger