Pożywna sałatka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem awokado, papryki i pomidorków koktajlowych, której smak doskonale uzupełnia jajko sadzone.
Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem - składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- dwie garście mixu sałat
- 0,5 awokado
- 0,5 papryki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- garść ulubionych ziaren do posypania (u mnie pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane i sezam)
- dodatkowo: 0,5 łyżki masła
Jak zrobić sałatkę z jajkiem sadzonym?
- Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
- Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Paprykę oczyść i pokrój w kostkę, a pomidorki pokrój na ćwiartki.
- Kaszę wymieszaj z mixem sałat, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na talerz.
- Przygotuj jajko sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Na patelnię wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund.
- Jajko sadzone połóż na wierzchu sałatki.
- Sałatkę posyp podprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com