Wyśmienite kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i owsianych, orzechach włoskich i laskowych oraz pestkach słonecznika i sezamie. Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach to pyszna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w bułce tartej. Polecam! :)
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w płatkach i orzechach?
- Filety umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
- Płatki kukurydziane, pestki słonecznika i orzechy wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij lub wsyp do foliowej torebki i rozbij tłuczkiem.
- Rozdrobnione płatki kukurydziane, słonecznik i orzechy dodaj do płatków owsianych i sezamu. Wymieszaj.
- W misce rozkłóć jajko.
- Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, następnie w panierce z płatków i orzeszków.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Źródło przepisu: blogzapetytem.pl