Pełna zdrowych składników, pyszna i pożywna sałatka ze szpinakiem, chrupiącą ciecierzycą, suszonymi pomidorami i serem feta.
Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą - składniki:
- dwie garście szpinaku
- pół puszki ciecierzycy
- 8 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 120 g sera feta
- 1 łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego (użyłam z firmy Prymat)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek, kurkuma, sól
- dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia ciecierzycy
Jak zrobić sałatkę z prażoną ciecierzycą i szpinakiem?
- W pierwszej kolejności przygotuj ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Odsączoną ciecierzycę dokładnie wymieszaj z przyprawami: słodką i ostrą papryką, suszonym czosnkiem, kurkumą i solą. Wrzuć na patelnię i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co pewien czas potrząśnij patelnią. Pozostaw ciecierzycę do lekkiego ostudzenia.
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a fetę w kostkę.
- Sos sałatkowy wymieszaj z wodą i oliwą z oliwek.
- Na talerz wyłóż szpinak, pomidory, fetę i ciecierzycę. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem.