wtorek, września 24, 2019

Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brokułami, boczkiem i porem to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. :)
Makaron z brokułami i boczkiem





Makaron z brokułami i boczkiem - składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 1 brokuł
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 150 g serka typu Bieluch
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Jak zrobić makaron z brokułami i boczkiem?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Pokrój boczek i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i pokrojonego w półplasterki pora. Smaż przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i serek. Dopraw solą i pieprzem, Wymieszaj. Dodaj różyczki brokuła i żółty ser starty na średnich oczkach tarki. Gotuj około 5 minut.
  • Do sosu dodaj odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

poniedziałek, września 23, 2019

Pizzerinki z salami i papryką

Pizzerinki z salami i papryką

Puszyste pizzerinki z dodatkiem salami i papryki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły czy jako przekąska na wycieczkę. Pycha! :)
Pizzerinki z sałami i papryką
Pizzerinki z sałami i papryką





Pizzerinki z salami - składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Pizzerinki z papryką i salami - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano

Pizzerinki z salami i papryką - pozostałe składniki:

  • 200 g salami
  • 2 papryki
  • 300 g żółtego sera 

Jak zrobić pizzerinki z salami i papryką?

  • Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od ciasta. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, sól i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, wysmaruj ją oliwą z oliwek, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 
  • Ponownie wyrób ciasto, podziel na mniejsze kule, spłaszczaj je w dłoni, a następnie rozwałkuj na kształt pizzerinek. Placki przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj dodatki. Papryki oczyść i pokrój w paski, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię lub do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier i oregano. Zagotuj sos, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15-20 minut, do momentu zredukowania sosu.
  • Każdą pizzerinkę posmaruj sosem, następnie połóż plasterek salami, dwa paski papryki oraz starty ser żółty. 
  • Pizzerinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Pizzerinki z sałami i papryką


Pizzerinki z sałami i papryką

Pizzerinki z sałami i papryką



niedziela, września 22, 2019

Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką

Lekka, smaczna sałatka makaronowa z ogórkiem, papryką i kukurydzą. :)
Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką



Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką- składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 1 długi ogórek
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z ogórkiem i papryką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przełóż do miski.
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę umyj i także pokrój w kostkę. 
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj.
  • Wszystkie składniki dodaj do makaronu. Dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z ogórkiem i papryką

sobota, września 21, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem mozzarella to pyszny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami






Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 cebule
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek
  • dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.  
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Smaż do momentu odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do farszu dodaj drobno pokrojoną mozzarellę.
  • Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety obsyp solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
  • Filety przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami


Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

piątek, września 20, 2019

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Pełna zdrowych składników, pyszna i pożywna sałatka ze szpinakiem, chrupiącą ciecierzycą, suszonymi pomidorami i serem feta. 
Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą




Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą - składniki:

  • dwie garście szpinaku
  • pół puszki ciecierzycy
  • 8 sztuk pomidorów suszonych w oleju
  • 120 g sera feta
  • 1 łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego (użyłam z firmy Prymat)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek, kurkuma, sól
  • dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia ciecierzycy

Jak zrobić sałatkę z prażoną ciecierzycą i szpinakiem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Odsączoną ciecierzycę dokładnie wymieszaj z przyprawami: słodką i ostrą papryką, suszonym czosnkiem, kurkumą i solą. Wrzuć na patelnię i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co pewien czas potrząśnij patelnią. Pozostaw ciecierzycę do lekkiego ostudzenia. 
  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a fetę w kostkę. 
  • Sos sałatkowy wymieszaj z wodą i oliwą z oliwek.
  • Na talerz wyłóż szpinak, pomidory, fetę i ciecierzycę. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem. 
Smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

środa, września 18, 2019

Karkówka w sosie grzybowym

Karkówka w sosie grzybowym

Soczysta, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka duszona w aromatycznym sosie śmietanowo-grzybowym to pyszna propozycja na obiad. 


Karkówka w sosie grzybowym





Karkówka w sosie grzybowym - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie grzybowym?

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry karkówki.
  • Na patelnię po smażeniu karkówki wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj namoczone i odciśnięte z wody grzyby. Dodaj szklankę wody pozostałą po moczeniu grzybów oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość duś do miękkości mięsa.
  • Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, zagotuj i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Smacznego!
Karkówka w sosie grzybowym


Karkówka w sosie grzybowym

wtorek, września 17, 2019

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Wilgotne i aromatyczne ciasto wspaniale pachnące cytryną i pomarańczą, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze jest banalnie proste w przygotowaniu.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe



Ciasto cytrynowo-pomarańczowe - składniki:

  • 250 g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto cytrynowo-pomarańczowe?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
  • Dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.
  • Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. 
  • Ciasto wyłóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  • Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je polukrować.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe


Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger