Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brokułami, boczkiem i porem to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. :)
Makaron z brokułami i boczkiem - składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 1 brokuł
- 300 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 mały por
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 18 %
- 150 g serka typu Bieluch
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz
Jak zrobić makaron z brokułami i boczkiem?
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Pokrój boczek i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i pokrojonego w półplasterki pora. Smaż przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i serek. Dopraw solą i pieprzem, Wymieszaj. Dodaj różyczki brokuła i żółty ser starty na średnich oczkach tarki. Gotuj około 5 minut.
- Do sosu dodaj odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj.