Puszyste i miękkie bułki pszenne z makiem to doskonała propozycja domowego pieczywa na śniadanie lub kolację.
Bułki pszenne z makiem - składniki:
- 625 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g drożdży
- 1,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- dodatkowe składniki: 1 jajko, 1 łyżka wody i mak do posypania
Jak zrobić bułki z makiem?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól, pozostałe 3/4 szklanki wody i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem rozkłóconym z wodą i posyp makiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.