Wyśmienita sałatka z dodatkiem tuńczyka, kukurydzy, ogórka konserwowego, serka śmietankowego i czerwonej cebuli skropiona pysznym sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z tuńczykiem - składniki:
- dwie garście mixu sałat
- 1 puszka tuńczyka w kawałku
- 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
- 3 ogórki konserwowe
- 0,5 czerwonej cebuli
- 100 g serka śmietankowego w plastrach
Sałatka z tuńczykiem - składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
- Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, cebulę w pióra, a serek w słupki.
- Na talerzu rozłóż kolejno sałatę, odsączonego z zalewy tuńczyka, kukurydzę, ogórki konserwowe i ser.
- Przygotuj sos. Do miseczki dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Sałatkę polej sosem. Na wierzchu rozłóż cebulę.