niedziela, września 29, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Doskonała na obiad lub kolację zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami. :)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami



Zapiekanka makaronowa z brokułami - składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 330 ml śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony


Jak zrobić zapiekankę z suszonymi pomidorami i brokułami?

  • Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka i suszony czosnek. Smaż około 7 minut. Dodaj suszone pomidory i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron, brokuły i sos z patelni. Wymieszaj. Posyp żółtym serem, startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

sobota, września 28, 2019

Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie

Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie

Filet z kurczaka w musztardzie i sezamie to pyszny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub przekąskę na imprezę.
Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie









Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3/4 szklanki sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić musztardowe kąski z kurczaka?

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  • W jednej miseczce rozkłóć jajko z musztardą, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z sezamem.
  • Doprawione mięso obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z sezamem.
  • Kąski smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie


Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie

piątek, września 27, 2019

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Pyszne ciasto szpinakowe z dwoma warstwami: śmietanową i truskawkową. Ciasto jest dość pracochłonne, jednak zdecydowanie warte poświęcenia mu odrobinę czasu. I nie bójcie się zawartości szpinaku - naprawdę nie czuć go w cieście. :)
Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami




Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na masę śmietanową:

  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na warstwę truskawkową:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 400 g truskawek

Jak zrobić ciasto szpinakowe z truskawkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt szpinakowy. Do kielicha blendera dodaj szpinak i olej, zmiksuj na jednolitą masę. 
  • Jaja zmiksuj z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz moc miksera i cienkim strumieniem wlej masę szpinakową do masy jajecznej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, następnie przekrój go wzdłuż na 2 blaty.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wody, pozostaw do lekkiego stężenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do lekko stężałych galaretek dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretki wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wylej na jedną część biszkoptu. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 600 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na mniejsze części i poukładaj na już stężałej warstwie śmietanowej. Owoce zalej tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Kiedy ciasto stężeje, rozprowadź pozostałą część kremu śmietanowego.
  • Drugą część biszkoptu szpinakowego pokrusz na mniejsze kawałki. Oprósz nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto szpinakowe z truskawkami wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto szpinakowe z truskawkami



Ciasto szpinakowe z truskawkami

Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl

czwartek, września 26, 2019

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Wyśmienita sałatka z dodatkiem tuńczyka, kukurydzy, ogórka konserwowego, serka śmietankowego i czerwonej cebuli skropiona pysznym sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem








Sałatka z tuńczykiem - składniki:

  • dwie garście mixu sałat
  • 1 puszka tuńczyka w kawałku
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 100 g serka śmietankowego w plastrach 

Sałatka z tuńczykiem - składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?

  • Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, cebulę w pióra, a serek w słupki. 
  • Na talerzu rozłóż kolejno sałatę, odsączonego z zalewy tuńczyka, kukurydzę, ogórki konserwowe i ser.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Sałatkę polej sosem. Na wierzchu rozłóż cebulę.
Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem


Sałatka z tuńczykiem

środa, września 25, 2019

Bułki z makiem

Bułki z makiem

Puszyste i miękkie bułki pszenne z makiem to doskonała propozycja domowego pieczywa na śniadanie lub kolację.
Bułki z makiem

Bułki z makiem




Bułki pszenne z makiem - składniki:

  • 625 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowe składniki: 1 jajko, 1 łyżka wody i mak do posypania


Jak zrobić bułki z makiem?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól, pozostałe 3/4 szklanki wody i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem rozkłóconym z wodą i posyp makiem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki z makiem

Bułki z makiem

Bułki z makiem

wtorek, września 24, 2019

Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brokułami, boczkiem i porem to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. :)
Makaron z brokułami i boczkiem





Makaron z brokułami i boczkiem - składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 1 brokuł
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 150 g serka typu Bieluch
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Jak zrobić makaron z brokułami i boczkiem?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Pokrój boczek i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i pokrojonego w półplasterki pora. Smaż przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i serek. Dopraw solą i pieprzem, Wymieszaj. Dodaj różyczki brokuła i żółty ser starty na średnich oczkach tarki. Gotuj około 5 minut.
  • Do sosu dodaj odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

poniedziałek, września 23, 2019

Pizzerinki z salami i papryką

Pizzerinki z salami i papryką

Puszyste pizzerinki z dodatkiem salami i papryki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły czy jako przekąska na wycieczkę. Pycha! :)
Pizzerinki z sałami i papryką
Pizzerinki z sałami i papryką





Pizzerinki z salami - składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Pizzerinki z papryką i salami - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano

Pizzerinki z salami i papryką - pozostałe składniki:

  • 200 g salami
  • 2 papryki
  • 300 g żółtego sera 

Jak zrobić pizzerinki z salami i papryką?

  • Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od ciasta. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, sól i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, wysmaruj ją oliwą z oliwek, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 
  • Ponownie wyrób ciasto, podziel na mniejsze kule, spłaszczaj je w dłoni, a następnie rozwałkuj na kształt pizzerinek. Placki przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj dodatki. Papryki oczyść i pokrój w paski, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię lub do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier i oregano. Zagotuj sos, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15-20 minut, do momentu zredukowania sosu.
  • Każdą pizzerinkę posmaruj sosem, następnie połóż plasterek salami, dwa paski papryki oraz starty ser żółty. 
  • Pizzerinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Pizzerinki z sałami i papryką


Pizzerinki z sałami i papryką

Pizzerinki z sałami i papryką



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger