Pyszne ciasto szpinakowe z dwoma warstwami: śmietanową i truskawkową. Ciasto jest dość pracochłonne, jednak zdecydowanie warte poświęcenia mu odrobinę czasu. I nie bójcie się zawartości szpinaku - naprawdę nie czuć go w cieście. :)
Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na ciasto:
- 120 g świeżych liści szpinaku
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na masę śmietanową:
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na warstwę truskawkową:
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
- 400 g truskawek
Jak zrobić ciasto szpinakowe z truskawkami?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt szpinakowy. Do kielicha blendera dodaj szpinak i olej, zmiksuj na jednolitą masę.
- Jaja zmiksuj z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz moc miksera i cienkim strumieniem wlej masę szpinakową do masy jajecznej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
- Biszkopt pozostaw do ostudzenia, następnie przekrój go wzdłuż na 2 blaty.
- Przygotuj warstwę śmietanową. Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wody, pozostaw do lekkiego stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do lekko stężałych galaretek dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretki wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wylej na jedną część biszkoptu. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Przygotuj warstwę truskawkową. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 600 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
- Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na mniejsze części i poukładaj na już stężałej warstwie śmietanowej. Owoce zalej tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Kiedy ciasto stężeje, rozprowadź pozostałą część kremu śmietanowego.
- Drugą część biszkoptu szpinakowego pokrusz na mniejsze kawałki. Oprósz nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto szpinakowe z truskawkami wstaw na kilka godzin do lodówki.