czwartek, października 03, 2019

Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

Delikatne pulpety drobiowo-ryżowe z dynią w pysznym, aromatycznym sosie dyniowym to świetny pomysł na smakowite, jesienne danie obiadowe. :)
Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym





Pulpety w sosie dyniowym - składniki na pulpety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 250 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia

Pulpety w sosie dyniowym - składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
  • 200 g śmietany 18 %
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pulpety w sosie dyniowym?

  • Pierś z kurczaka, obraną cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj ugotowany ryż, startą dynię, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  • Wyrób mięso. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. 
  • W garnku zagotuj wodę (około 2 litry) z liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  • Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3 minuty. Dodaj startą dynię. Smaż na niewielkim ogniu około 5 minut. Podlej bulionem i duś około 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz. Sos zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę, wymieszaj. Pulpety włóż do sosu. 
Smacznego!
Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

środa, października 02, 2019

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Kremowy sernik na kakaowym spodzie, z dodatkiem masy kajmakowej, wykończony warstwą śmietanową i gorzką czekoladą. 
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy




Sernik kajmakowy - składniki na kakaowy spód:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

Sernik kajmakowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1,5 opakowania proszku budyniowego (60 g)

Sernik kajmakowy - składniki na warstwę śmietanową

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić sernik kajmakowy?

  • Przygotowanie sernika rozpocznij od przyrządzenia spodu. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodaj cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć ciasto. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wylep spód tortownicy. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem, pojedynczo dodawaj żółtka cały czas miksując. Dodaj partiami ser. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Dodaj masę kajmakową. Krótko zmiksuj. Dodaj proszek budyniowy. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w gotową masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Dodaj żelatynę do ubitej śmietanki, cały czas miksując. 
  • Ubitą śmietaną wyłóż na upieczony i ostudzony sernik. Na wierzch zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki. 
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.  
Smacznego!
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy


wtorek, października 01, 2019

Placki dyniowe

Placki dyniowe

Puszyste placki z dodatkiem puree z dyni to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Placki dyniowe



Placki dyniowe - składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki puree z dyni

Jak zrobić placki dyniowe?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Wymieszaj. 
  • Dodaj jajka, mleko oraz puree z dyni. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki dyniowe

Placki dyniowe

poniedziałek, września 30, 2019

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Pełna zdrowych składników, pyszna i syta sałatka ryżowa z kurczakiem, dwoma rodzajami ogórków oraz koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem.
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem





Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 długi ogórek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka

Jak zrobić sałatkę ryżową z kurczakiem i ogórkiem?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem suszonym i ulubioną przyprawą do kurczaka. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Posiekaj koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. 
  • Do miski wrzuć wszystkie powyższe składniki, dodaj majonez i jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

niedziela, września 29, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Doskonała na obiad lub kolację zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami. :)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami



Zapiekanka makaronowa z brokułami - składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 330 ml śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony


Jak zrobić zapiekankę z suszonymi pomidorami i brokułami?

  • Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka i suszony czosnek. Smaż około 7 minut. Dodaj suszone pomidory i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron, brokuły i sos z patelni. Wymieszaj. Posyp żółtym serem, startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

sobota, września 28, 2019

Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie

Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie

Filet z kurczaka w musztardzie i sezamie to pyszny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub przekąskę na imprezę.
Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie









Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3/4 szklanki sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić musztardowe kąski z kurczaka?

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  • W jednej miseczce rozkłóć jajko z musztardą, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z sezamem.
  • Doprawione mięso obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z sezamem.
  • Kąski smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie


Musztardowe kąski z kurczaka w sezamie

piątek, września 27, 2019

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Pyszne ciasto szpinakowe z dwoma warstwami: śmietanową i truskawkową. Ciasto jest dość pracochłonne, jednak zdecydowanie warte poświęcenia mu odrobinę czasu. I nie bójcie się zawartości szpinaku - naprawdę nie czuć go w cieście. :)
Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami




Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na masę śmietanową:

  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na warstwę truskawkową:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 400 g truskawek

Jak zrobić ciasto szpinakowe z truskawkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt szpinakowy. Do kielicha blendera dodaj szpinak i olej, zmiksuj na jednolitą masę. 
  • Jaja zmiksuj z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz moc miksera i cienkim strumieniem wlej masę szpinakową do masy jajecznej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, następnie przekrój go wzdłuż na 2 blaty.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wody, pozostaw do lekkiego stężenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do lekko stężałych galaretek dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretki wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wylej na jedną część biszkoptu. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 600 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na mniejsze części i poukładaj na już stężałej warstwie śmietanowej. Owoce zalej tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Kiedy ciasto stężeje, rozprowadź pozostałą część kremu śmietanowego.
  • Drugą część biszkoptu szpinakowego pokrusz na mniejsze kawałki. Oprósz nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto szpinakowe z truskawkami wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto szpinakowe z truskawkami



Ciasto szpinakowe z truskawkami

Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger