Ryż z kurczakiem, papryką i cukinią to pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.
Ryż z kurczakiem i warzywami - składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilogram)
- 2 cebule
- 3 papryki
- 2 cukinie
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, słodka papryka, ostra papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić ryż z kurczakiem i warzywami?
- Ugotuj ryż. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 6 szklanek wody z 6 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i oprósz przyprawą do kurczaka.
- Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Paprykę oczyść i pokrój w kostkę, a cukinię w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż do zarumienienia. Kurczaka z cebulą przełóż do garnka.
- Na patelni przesmaż paprykę, a następnie cukinię. Warzywa dodaj do kurczaka.
- Do garnka z kurczakiem i warzywami wlej wodę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj około 10 minut na średniej mocy palnika. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
- Kurczaka z warzywami podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem.