wtorek, października 08, 2019

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Schab duszony w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym to smakowite i ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe.
Schab w sosie paprykowo-pomidorowym






Schab paprykowo-pomidorowy - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab w sosie paprykowo-pomidorowym?

  • Schab oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa oprósz słodką papryką, ostrą papryką i solą. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
  • Do wysokiego pojemnika wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki papryki. Całość zmiksuj blenderem.
  • Zmiksowany sos paprykowo-pomidorowy dodaj do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i duś na niskiej mocy palnika przez około 30 minut (do miękkości mięsa). Potrawę dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

poniedziałek, października 07, 2019

Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy

Niezwykle aromatyczny, lekko słodki, a zarazem kwaśny i ostry schab w miodzie i musztardzie to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina na kanapkę. Polecam! :)
Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy




Schab miodowo-musztardowy - przepis:

  • 1,2 kg schabu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz

Jak zrobić schab miodowo-musztardowy?

  • Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon. 
  • Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
  • Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, posmaruj marynatą.
  • Zamarynowany schab odstaw do lodówki na całą noc.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego z dodatkiem masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 165 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę, by mięso się nieco przyrumieniło. 
Smacznego!
Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy

niedziela, października 06, 2019

Kurczak z warzywami i ryżem

Kurczak z warzywami i ryżem

Ryż z kurczakiem, papryką i cukinią to pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.
Kurczak z warzywami i ryżem




Ryż z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilogram)
  • 2 cebule
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić ryż z kurczakiem i warzywami?

  • Ugotuj ryż. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 6 szklanek wody z 6 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i oprósz przyprawą do kurczaka.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę, a cukinię w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż do zarumienienia. Kurczaka z cebulą przełóż do garnka.
  • Na patelni przesmaż paprykę, a następnie cukinię. Warzywa dodaj do kurczaka. 
  • Do garnka z kurczakiem i warzywami wlej wodę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj około 10 minut na średniej mocy palnika. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  • Kurczaka z warzywami podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Kurczak z warzywami i ryżem

Kurczak z warzywami i ryżem

sobota, października 05, 2019

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

Wyśmienita sałatka z panierowanym kurczakiem, mozzarellą, sałatą lodową, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi podana z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą




Sałatka z kurczaka i mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 200 g mozzarelli
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 długi ogórek
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą - składniki na sos czosnkowy:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i mozzarellą?

  • Mozzarellę pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Odstaw na około 15 minut. 
  • Filety oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Mięso smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, ogórka pokrój w kostkę, a pomidorki na połówki.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Do miski dodaj sałatę, mozzarellę, pokrojonego kurczaka, ogórki, pomidorki i szczypiorek.
  • Sałatkę podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą


Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

piątek, października 04, 2019

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Jesienne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami, pyszne i wilgotne ciasto dyniowe z aromatyczną, orzechową kruszonką.
Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową




Ciasto dyniowe - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 75 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechową kruszonką?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier. Wymieszaj.
  • Dodaj puree z dyni, olej, miód, jogurt naturalny i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło rozetrzyj w palcach z cukrem, mąką i cynamonem. Dodaj posiekane orzechy i połącz ze sobą wszystkie składniki. 
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do formy wlej ciasto. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
  • Keksówkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

czwartek, października 03, 2019

Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

Delikatne pulpety drobiowo-ryżowe z dynią w pysznym, aromatycznym sosie dyniowym to świetny pomysł na smakowite, jesienne danie obiadowe. :)
Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym





Pulpety w sosie dyniowym - składniki na pulpety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 250 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia

Pulpety w sosie dyniowym - składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
  • 200 g śmietany 18 %
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pulpety w sosie dyniowym?

  • Pierś z kurczaka, obraną cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj ugotowany ryż, startą dynię, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  • Wyrób mięso. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. 
  • W garnku zagotuj wodę (około 2 litry) z liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  • Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3 minuty. Dodaj startą dynię. Smaż na niewielkim ogniu około 5 minut. Podlej bulionem i duś około 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz. Sos zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę, wymieszaj. Pulpety włóż do sosu. 
Smacznego!
Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

środa, października 02, 2019

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Kremowy sernik na kakaowym spodzie, z dodatkiem masy kajmakowej, wykończony warstwą śmietanową i gorzką czekoladą. 
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy




Sernik kajmakowy - składniki na kakaowy spód:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

Sernik kajmakowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1,5 opakowania proszku budyniowego (60 g)

Sernik kajmakowy - składniki na warstwę śmietanową

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić sernik kajmakowy?

  • Przygotowanie sernika rozpocznij od przyrządzenia spodu. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodaj cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć ciasto. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wylep spód tortownicy. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem, pojedynczo dodawaj żółtka cały czas miksując. Dodaj partiami ser. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Dodaj masę kajmakową. Krótko zmiksuj. Dodaj proszek budyniowy. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w gotową masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Dodaj żelatynę do ubitej śmietanki, cały czas miksując. 
  • Ubitą śmietaną wyłóż na upieczony i ostudzony sernik. Na wierzch zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki. 
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.  
Smacznego!
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger