Niezwykle aromatyczny, lekko słodki, a zarazem kwaśny i ostry schab w miodzie i musztardzie to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina na kanapkę. Polecam! :)
Schab miodowo-musztardowy - przepis:
- 1,2 kg schabu
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 50 g masła
- przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz
Jak zrobić schab miodowo-musztardowy?
- Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon.
- Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
- Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, posmaruj marynatą.
- Zamarynowany schab odstaw do lodówki na całą noc.
- Schab przełóż do naczynia żaroodpornego z dodatkiem masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 165 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę, by mięso się nieco przyrumieniło.