Świetna na imprezy i nie tylko, sałatka z zupek chińskich z dodatkiem kurczaka, kapusty pekińskiej, papryki, ogórków konserwowych i kukurydzy.
Sałatka z zupek chińskich - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa gyros
- 1 kg kapusty pekińskiej
- 2 papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
- 5 ogórków konserwowych
- makaron z 4 zupek chińskich
- 600 ml wrzątku
- 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?
- Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros, wrzuć na rozgrzany olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do zarumienienia. Odstaw do ostudzenia.
- Pokrój kapustę pekińską
- Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
- Makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie odkryj i odstaw do ostudzenia.
- Do miski dodaj kapustę, papryki, ogórki, kurczaka, odsączoną kukurydzę i makaron. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.