sobota, października 12, 2019

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

Świetna na imprezy i nie tylko, sałatka z zupek chińskich z dodatkiem kurczaka, kapusty pekińskiej, papryki, ogórków konserwowych i kukurydzy.
Sałatka z zupek chińskich


Sałatka z zupek chińskich - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa gyros
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
  • 5 ogórków konserwowych
  • makaron z 4 zupek chińskich
  • 600 ml wrzątku
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros, wrzuć na rozgrzany olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do zarumienienia. Odstaw do ostudzenia.
  • Pokrój kapustę pekińską
  • Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
  • Makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie odkryj i odstaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj kapustę, papryki, ogórki, kurczaka, odsączoną kukurydzę i makaron. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

piątek, października 11, 2019

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Smakowite, jesienne ciasteczka owsiane z dodatkiem puree z dyni, orzechów laskowych i gorzkiej czekolady. 

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane


Dyniowe ciastka owsiane - składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciastka dyniowo-owsiane?

  • Do miski dodaj puree z dyni, jajko i masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do mokrych składników dodaj płatki owsiane górskie, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną, orzechy i drobno posiekaną czekoladą. Całość wymieszaj łyżką. 
  • Lekko wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. 
Smacznego!
Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

czwartek, października 10, 2019

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką w sosie serowo-mlecznym to pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad.
Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką



Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 marchewki
  • 250 g mrożonego groszku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony

Makaron z groszkiem, marchewką i kurczakiem - składniki na sos:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony

Jak zrobić makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia. 
  • Marchewkę obierz, umyj i pokrój w półtalarki. Marchewkę wrzuć do garnka, wlej wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze około 8-10 minut, do miękkości warzyw.
  • Przygotuj sos serowo-mleczny. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko mieszaj, by pozbyć się grudek. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj.
  • Do sosu dodaj żółty ser starty na średnich oczkach tarki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się. Dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  • Do garnka dodaj makaron, przesmażonego kurczaka, odcedzoną marchewkę z groszkiem i sos. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 5 minut. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

środa, października 09, 2019

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Wspaniale pachnący, miękki, złocisty chleb z dodatkiem dyniowego puree. 
Chleb dyniowy

Chleb dyniowy



Chleb dyniowy na drożdżach - składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 180 g puree z dyni (około 3/4 szklanki) 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • garść pestek dyni

Przepis na chleb dyniowy:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i wodę. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj puree z dyni, jogurt, sól, olej i rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. 
  • Ciasto krótko wyrób i przełóż do przygotowanej keksówki. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami dyni.
  • Formę keksową z ciastem chlebowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!

Chleb dyniowy
Chleb dyniowy

wtorek, października 08, 2019

Orzechowiec z kremem kajmakowym

Orzechowiec z kremem kajmakowym

Pyszne ciasto składające z dwóch miodowych blatów, przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem kajmakowym. Całość dopełnia warstwa orzechowa. Pyszne, domowe ciasto, które umili każde jesienne popołudnie.
Orzechowiec z kremem kajmakowym

Orzechowiec z kremem kajmakowym



Orzechowiec z kajmakiem - składniki na masę orzechową:

  • 350 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu

Orzechowiec z kremem kajmakowym - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka

Orzechowiec z kremem kajmakowym - pozostałe składniki:

  • 460 g kajmaku
  • 225 g masła
  • 300 g powideł śliwkowych

Jak zrobić orzechowca z kremem kajmakowym?

  • Przygotuj masę orzechową. W niewielkim garnku rozpuść masło. Dodaj miód, cukier i posiekane orzechy. Gotuj na najmniej mocy palnika około 8 minut.
  • Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem. Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką. Dodaj jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie części. Wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj na kształt formy o wymiarach 25 x 30 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Rozwałkuj drugi placek na kształt formy i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placek wyłóż masę orzechową. Placek z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Utrzyj miękkie masło. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masę kajmakową cały czas miksując.
  • Złóż ciasto. Placek bez orzechów włóż do formy, posmaruj powidłami. Na powidła wyłóż krem kajmakowy. Przykryj plackiem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. 
Smacznego!
Orzechowiec z kremem kajmakowym


Orzechowiec z kremem kajmakowym

Orzechowiec z kremem kajmakowym

wtorek, października 08, 2019

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Schab duszony w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym to smakowite i ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe.
Schab w sosie paprykowo-pomidorowym






Schab paprykowo-pomidorowy - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab w sosie paprykowo-pomidorowym?

  • Schab oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa oprósz słodką papryką, ostrą papryką i solą. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
  • Do wysokiego pojemnika wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki papryki. Całość zmiksuj blenderem.
  • Zmiksowany sos paprykowo-pomidorowy dodaj do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i duś na niskiej mocy palnika przez około 30 minut (do miękkości mięsa). Potrawę dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

poniedziałek, października 07, 2019

Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy

Niezwykle aromatyczny, lekko słodki, a zarazem kwaśny i ostry schab w miodzie i musztardzie to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina na kanapkę. Polecam! :)
Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy




Schab miodowo-musztardowy - przepis:

  • 1,2 kg schabu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz

Jak zrobić schab miodowo-musztardowy?

  • Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon. 
  • Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
  • Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, posmaruj marynatą.
  • Zamarynowany schab odstaw do lodówki na całą noc.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego z dodatkiem masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 165 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę, by mięso się nieco przyrumieniło. 
Smacznego!
Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy

Schab miodowo-musztardowy
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger