Wspaniale pachnące, pyszne ciasto z jabłkami z dodatkiem powideł śliwkowych oraz orzechów włoskich, zarówno w warstwie jabłkowej, jak i bezowej piance.
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką - składniki na ciasto:
- 225 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Ciasto jabłkowo-orzechowe - składniki na warstwę jabłkową:
- 1,2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto jabłkowe z pianką orzechową - składniki na piankę:
- 5 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto jabłkowe z orzechową pianką?
- Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel ciasto na połowę. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmij jedną część ciasta i wyłóż ją na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj powidłami.
- Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i orzechami. Jabłka wyłóż na ciasto.
- Przygotuj piankę orzechową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj łyżką. Piankę rozsmaruj na jabłkach.
- Drugą część ciasta rozkrusz w palcach i posyp na wierzch orzechowej pianki.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.