Pierś z kurczaka faszerowana brokułem, kukurydzą i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów.
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 łyżka oleju
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 200 g różyczek brokuła
- 100 g żółtego sera
- 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą?
- Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Nasmaruj olejem, natrzyj przyprawą do kurczaka i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następie drobno pokrój.
- Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- Do miseczki dodaj pokrojone różyczki brokuła, ser, odsączoną kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
- Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
- Filety przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.