wtorek, października 15, 2019

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

Pulchne, aromatyczne placuszki dyniowe na drożdżach z jabłkami o wspaniałym, pomarańczowym kolorze, które doskonale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych lub oprószone cukrem pudrem.

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami



Racuchy dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy dyniowe z jabłkami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 0,5 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodaj pozostałe 0,5 szklanki mleka, puree z dyni, aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj plasterki jabłek, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
  • Racuchy nakładaj na rozgrzany olej przy pomocy łyżki, smaż z obu stron, na niewielkiej mocy palnika, do zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

poniedziałek, października 14, 2019

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Pyszne, bezmięsne kotleciki składające się w zasadzie z dwóch składników: ugotowanego kalafiora i kaszy kuskus. 
Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus



Kotlety kalafiorowe z kaszą kuskus - składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus?

  • Kalafior obierz z liści, umyj, i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody. 
  • Szklankę kaszy kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotowany kalafior odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Kalafior zmiksuj blenderem, dodaj jajko, ostudzoną kaszę kuskus, 1 łyżkę bułki tartej oraz sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!


Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

niedziela, października 13, 2019

Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

Wspaniale pachnące, pyszne ciasto z jabłkami z dodatkiem powideł śliwkowych oraz orzechów włoskich, zarówno w warstwie jabłkowej, jak i bezowej piance. 
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką



Ciasto jabłkowe z orzechową pianką - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Ciasto jabłkowo-orzechowe - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Ciasto jabłkowe z pianką orzechową - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto jabłkowe z orzechową pianką?

  • Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel ciasto na połowę. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmij jedną część ciasta i wyłóż ją na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj powidłami.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i orzechami. Jabłka wyłóż na ciasto.
  • Przygotuj piankę orzechową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj łyżką. Piankę rozsmaruj na jabłkach. 
  • Drugą część ciasta rozkrusz w palcach i posyp na wierzch orzechowej pianki.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

sobota, października 12, 2019

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

Świetna na imprezy i nie tylko, sałatka z zupek chińskich z dodatkiem kurczaka, kapusty pekińskiej, papryki, ogórków konserwowych i kukurydzy.
Sałatka z zupek chińskich


Sałatka z zupek chińskich - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa gyros
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
  • 5 ogórków konserwowych
  • makaron z 4 zupek chińskich
  • 600 ml wrzątku
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros, wrzuć na rozgrzany olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do zarumienienia. Odstaw do ostudzenia.
  • Pokrój kapustę pekińską
  • Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
  • Makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie odkryj i odstaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj kapustę, papryki, ogórki, kurczaka, odsączoną kukurydzę i makaron. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

piątek, października 11, 2019

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Smakowite, jesienne ciasteczka owsiane z dodatkiem puree z dyni, orzechów laskowych i gorzkiej czekolady. 

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane


Dyniowe ciastka owsiane - składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciastka dyniowo-owsiane?

  • Do miski dodaj puree z dyni, jajko i masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do mokrych składników dodaj płatki owsiane górskie, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną, orzechy i drobno posiekaną czekoladą. Całość wymieszaj łyżką. 
  • Lekko wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. 
Smacznego!
Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

czwartek, października 10, 2019

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką w sosie serowo-mlecznym to pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad.
Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką



Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 marchewki
  • 250 g mrożonego groszku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony

Makaron z groszkiem, marchewką i kurczakiem - składniki na sos:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony

Jak zrobić makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia. 
  • Marchewkę obierz, umyj i pokrój w półtalarki. Marchewkę wrzuć do garnka, wlej wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze około 8-10 minut, do miękkości warzyw.
  • Przygotuj sos serowo-mleczny. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko mieszaj, by pozbyć się grudek. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj.
  • Do sosu dodaj żółty ser starty na średnich oczkach tarki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się. Dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  • Do garnka dodaj makaron, przesmażonego kurczaka, odcedzoną marchewkę z groszkiem i sos. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 5 minut. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, groszkiem i marchewką

środa, października 09, 2019

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Wspaniale pachnący, miękki, złocisty chleb z dodatkiem dyniowego puree. 
Chleb dyniowy

Chleb dyniowy



Chleb dyniowy na drożdżach - składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 180 g puree z dyni (około 3/4 szklanki) 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • garść pestek dyni

Przepis na chleb dyniowy:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i wodę. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj puree z dyni, jogurt, sól, olej i rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. 
  • Ciasto krótko wyrób i przełóż do przygotowanej keksówki. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami dyni.
  • Formę keksową z ciastem chlebowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!

Chleb dyniowy
Chleb dyniowy
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger