Puszyste, wilgotne, wspaniale pachnące ciasto ze śliwkami, z dodatkiem sera ricotta. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, i naprawdę pyszne. Polecam!
Ciasto ze śliwkami i ricottą - składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g sera ricotta
- 1/3 szklanki oleju
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500-600 g śliwek
Jak zrobić ciasto z ricottą i śliwkami?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski dodaj jajka i cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ser ricotta.
- Dodaj olej i skórkę z cytryny. Zmiksuj.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj odpestkowane i pokrojone na połówki śliwki, rozcięciem ku dołowi.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.