Szarlotka z orzechami i bezową pianką to pyszny, jesienny wypiek, któremu nikt się nie oprze.
Szarlotka z orzechami - składniki na ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Jabłecznik z orzechami - składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Ciasto z jabłkami i orzechami - składniki na bezę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek - 40 g)
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Jak zrobić szarlotkę z orzechami?
- Białka oddziel od żółtek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Żółtka wbij w środek składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka praż na suchej patelni przez około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj
- Na podpieczony spód wyłóż podprażone jabłka.
- Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj partiami cukier. Dodaj proszek budyniowy, olej i krótko zmiksuj masę, tylko do połączenia się składników.
- Ubitą pianę wyłóż na jabłka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.