czwartek, października 24, 2019

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Ekspresowe i proste w przygotowaniu muffinki jogurtowe z brzoskwiniami.

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami




Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 brzoskwinie
  • dodatkowo: cukier puder

Jak zrobić muffinki jogurtowe z brzoskwiniami?

  • W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. 
  • W drugim naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło oraz jajka. 
  • Do składników mokrych dodaj suche.
  • Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
  • Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do każdej foremki wyłóż połowę masy, następnie kilka kawałków pokrojonych brzoskwiń i drugą połowę masy. 
  • Formę z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

środa, października 23, 2019

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Puszyste i delikatne w smaku kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem rzodkiewki, sera żółtego i świeżej natki pietruszki to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad. 
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką





Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 125 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 średnich rzodkiewek
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką?

  • Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Szalotkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Do mięsa dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, majonez, żółty ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
  • Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki. 
  • Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek, delikatnie wmieszaj ją w masę. 
  • Mięsną masę nakładaj przy pomocy łyżki na rozgrzany olej, formując niewielkie kotleciki i smaż z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

wtorek, października 22, 2019

Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami i bezową pianką to pyszny, jesienny wypiek, któremu nikt się nie oprze.


Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami





Szarlotka z orzechami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej  
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Jabłecznik z orzechami - składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Ciasto z jabłkami i orzechami - składniki na bezę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek - 40 g)
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania


Jak zrobić szarlotkę z orzechami?

  • Białka oddziel od żółtek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Żółtka wbij w środek składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka praż na suchej patelni przez około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj
  • Na podpieczony spód wyłóż podprażone jabłka.
  • Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj partiami cukier. Dodaj proszek budyniowy, olej i krótko zmiksuj masę, tylko do połączenia się składników.
  • Ubitą pianę wyłóż na jabłka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Szarlotka z orzechami


Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

poniedziałek, października 21, 2019

Pasta ze szprotkami i białym serem

Pasta ze szprotkami i białym serem

Pasta ze szprotkami w sosie pomidorowym i białym serem to pyszne smarowidło na kanapki, które przygotujesz w nie więcej niż kilka minut.
Pasta ze szprotkami i białym serem

Pasta ze szprotkami i białym serem




Pasta ze szprotkami i białym serem - składniki:

  • 250 g białego sera
  • 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę ze szprotkami i białym serem?

  • Twaróg, szprotki wraz z sosem pomidorowym i obraną cebulę zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Pasta ze szprotkami i białym serem

Pasta ze szprotkami i białym serem

niedziela, października 20, 2019

Kakaowe ciasto z gruszkami

Kakaowe ciasto z gruszkami

Wilgotne i mocno kakaowe ciasto z dodatkiem gruszek i orzechów włoskich.
Kakaowe ciasto z gruszkami


Kakaowe ciasto z gruszkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 gruszki

Jak zrobić ciasto kakaowe z gruszkami?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
  • W drugiej misce utrzyj jajka, jogurt i olej. Cały czas miksując, do masy dodawaj stopniowo mokre składniki. 
  • Kawę rozpuszczalną zaparz w 0,5 szklanki wrzątku i wlej do masy. Zmiksuj. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  • Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Formę keksową o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. 
  • Ciasto wlej do formy, na wierzchu poukładaj gruszki, lekko wtykając je w masę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Gotowe ciasto, po ostudzeniu, możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Kakaowe ciasto z gruszkami

sobota, października 19, 2019

Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki z warzywami

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem papryki, marchewki, cebuli, pieczarek i koncentratu pomidorowego.
Gulasz z szynki z warzywami



Gulasz z szynki z warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 papryki
  • 5 marchewek
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz z szynki z warzywami?

  • Szynkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. Przełóż do garnka z grubym dnem.
  • Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. 
  • Pieczarki pokrój w półplasterki.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. 
  • Do garnka z mięsem dodaj warzywa, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smaż na dużej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
  • Zawartość garnka zalej dwoma szklankami bulionu, przykryj i duś na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek, majeranek, sól i pieprz. 
  • Jeśli uznasz, że gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Smacznego!
Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki z warzywami

piątek, października 18, 2019

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Puszyste, wilgotne, wspaniale pachnące ciasto ze śliwkami, z dodatkiem sera ricotta. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, i naprawdę pyszne. Polecam! 

Ciasto ze śliwkami i ricottą


Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą




Ciasto ze śliwkami i ricottą - składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g sera ricotta
  • 1/3 szklanki oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g śliwek


Jak zrobić ciasto z ricottą i śliwkami?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj jajka i cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ser ricotta.
  • Dodaj olej i skórkę z cytryny. Zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu poukładaj odpestkowane i pokrojone na połówki śliwki, rozcięciem ku dołowi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
Smacznego!
Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger