Smakowite ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, puszystego kremu karpatkowego, truskawek i galaretki truskawkowej.
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami - składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na krem karpatkowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
- około 800 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami?
- Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj - do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
- Do ubitych białek dodaj żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj w masę.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Przygotuj krem karpatkowy. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wlej do wysokiego naczynia, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mieszankę i cały czas mieszając, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut - do momentu, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj partiami ostudzony budyń.
- Truskawki odszypułkuj i pokrój na połówki.
- Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź i odstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem. Na wierzch poukładaj truskawki, całość zalej lekko tężejącą galaretką.