Sycący i rozgrzewający gulasz ze schabu i kiełbasy z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków to danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się podczas ponurych, chłodnych, jesiennych dni.
Gulasz ze schabu i kiełbasy - składniki:
- 700 g schabu
- 700 g kiełbasy
- 4 cebule
- 4 marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 5 ogórków kiszonych
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić gulasz ze schabu i kiełbasy?
- Schab oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Kiełbasę pokrój w półtalarki.
- Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż do momentu odparowania wody i zarumieniania. Dodaj schab. Smaż przez 3 minuty. Na samym końcu dorzuć marchewkę i smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Zawartość patelni wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś gulasz pod przykryciem, na niskiej mocy palnika, przez około 1 godzinę (do miękkości mięsa).
- Ogórki pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu. Dodaj musztardę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- W razie potrzeby dopraw gulasz solą, pieprzem i słodką papryką.