wtorek, października 29, 2019

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Puszyste, miękkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem dyniowego puree i jabłek.
Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami



Ciasto dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g puree z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

Jak zrobić ciasto dyniowe z jabłkami?

  • Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajka i puree z dyni.
  • Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Na cieście poukładaj pokrojone jabłka.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Ciasto dyniowe z jabłkami


Ciasto dyniowe z jabłkami

poniedziałek, października 28, 2019

Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy

Sycący i rozgrzewający gulasz ze schabu i kiełbasy z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków to danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się podczas ponurych, chłodnych, jesiennych dni.
Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy





Gulasz ze schabu i kiełbasy - składniki:

  • 700 g schabu
  • 700 g kiełbasy
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz ze schabu i kiełbasy?

  • Schab oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę pokrój w półtalarki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż do momentu odparowania wody i zarumieniania. Dodaj schab. Smaż przez 3 minuty. Na samym końcu dorzuć marchewkę i smaż jeszcze przez 3 minuty. 
  • Zawartość patelni wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś gulasz pod przykryciem, na niskiej mocy palnika, przez około 1 godzinę (do miękkości mięsa).
  • Ogórki pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu. Dodaj musztardę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • W razie potrzeby dopraw gulasz solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy

niedziela, października 27, 2019

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Smakowite ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, puszystego kremu karpatkowego, truskawek i galaretki truskawkowej.
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami



Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem karpatkowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami?

  • Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj - do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj w masę.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj krem karpatkowy. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wlej do wysokiego naczynia, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mieszankę i cały czas mieszając, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut - do momentu, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj partiami ostudzony budyń.
  • Truskawki odszypułkuj i pokrój na połówki. 
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź i odstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem. Na wierzch poukładaj truskawki, całość zalej lekko tężejącą galaretką.
Smacznego!
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

piątek, października 25, 2019

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Pyszne kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus, papryki, czosnku i natki pietruszki. 
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 szklanki kuskus
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kaszą kuskus?

  • Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na około 5 minut.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj pokrojone mięso, ostudzoną kaszę kuskus, paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

czwartek, października 24, 2019

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Ekspresowe i proste w przygotowaniu muffinki jogurtowe z brzoskwiniami.

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami




Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 brzoskwinie
  • dodatkowo: cukier puder

Jak zrobić muffinki jogurtowe z brzoskwiniami?

  • W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. 
  • W drugim naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło oraz jajka. 
  • Do składników mokrych dodaj suche.
  • Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
  • Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do każdej foremki wyłóż połowę masy, następnie kilka kawałków pokrojonych brzoskwiń i drugą połowę masy. 
  • Formę z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

środa, października 23, 2019

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Puszyste i delikatne w smaku kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem rzodkiewki, sera żółtego i świeżej natki pietruszki to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad. 
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką





Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 125 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 średnich rzodkiewek
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką?

  • Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Szalotkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Do mięsa dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, majonez, żółty ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
  • Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki. 
  • Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek, delikatnie wmieszaj ją w masę. 
  • Mięsną masę nakładaj przy pomocy łyżki na rozgrzany olej, formując niewielkie kotleciki i smaż z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

wtorek, października 22, 2019

Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami i bezową pianką to pyszny, jesienny wypiek, któremu nikt się nie oprze.


Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami





Szarlotka z orzechami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej  
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Jabłecznik z orzechami - składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Ciasto z jabłkami i orzechami - składniki na bezę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek - 40 g)
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania


Jak zrobić szarlotkę z orzechami?

  • Białka oddziel od żółtek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Żółtka wbij w środek składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka praż na suchej patelni przez około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj
  • Na podpieczony spód wyłóż podprażone jabłka.
  • Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj partiami cukier. Dodaj proszek budyniowy, olej i krótko zmiksuj masę, tylko do połączenia się składników.
  • Ubitą pianę wyłóż na jabłka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Szarlotka z orzechami


Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger