Znane i lubiane przez wszystkich ciasto Fale Dunaju w wersji ze śliwkami i śmietanowo-jagodową pianką.
Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- około 600 g śliwek
- 2 łyżki cukru brązowego
Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na jagodową piankę:
- 2 szklanki wrzątku
- 2 galaretki jagodowe
- 500 ml śmietany kremówki 30%
Składniki na polewę z białej czekolady:
- 25 g masła
- 100 g białej czekolady
Jak zrobić Fale Dunaju ze śliwkami i jaogodową pianką?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło zmiksuj z cukrem i jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy.
- Do pozostałej części ciasta dodaj przesiane kakao i mleko. Krótko zmiksuj i wyłóż na jasne ciasto.
- Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i poukładaj rozcięciem do góry. Wierzch śliwek posyp brązowym cukrem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
- Przygotuj piankę jagodową. Galaretki rozpuść we wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Piankę wyłóż na ostudzone ciasto ze śliwkami i wyrównaj.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i roztop całość. Gotową polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.