piątek, listopada 01, 2019

Muffinki z Michałkami

Muffinki z Michałkami

Proste i szybkie w przygotowaniu muffinki na kefirze z dodatkiem znanych i lubianych cukierków Michałków.
Muffinki z Michałkami

Muffinki z Michałkami






Muffinki z Michałkami - składniki:

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 7-8 cukierków Michałki
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Jak zrobić muffinki z Michałkami?

  • Masło rozpuść i postaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj jajka, kefir, rozpuszczone i ostudzone masło oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj. 
  • W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. 
  • Składniki suche dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
  • Cukierki Michał przekrój na pół. Do foremek silikonowych lub wysmarowanych masłem i obsypanych mąką nałóż po łyżce ciasta, wciśnij połówkę Michałka i zakryj kolejną łyżką ciasta.
  • Foremki z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki z Michałkami

Muffinki z Michałkami

czwartek, października 31, 2019

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaronowa sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i szalotką, z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie oliwy z oliwek, czosnku i miodu.
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi





Sałatka makaronowa ze szpinakiem i pomidorkami - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula szalotka

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę makaronową ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Do miski wrzuć ugotowany i ostudzony makaron, szpinak, pomidorki koktajlowe i cebulę. Całość polej sosem i wymieszaj.
Smacznego!
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi


Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

środa, października 30, 2019

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto Fale Dunaju w wersji ze śliwkami i śmietanowo-jagodową pianką. 
Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką




Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • około 600 g śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego

Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na jagodową piankę:

  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki jagodowe
  • 500 ml śmietany kremówki 30%

Składniki na polewę z białej czekolady:

  • 25 g masła
  • 100 g białej czekolady

Jak zrobić Fale Dunaju ze śliwkami i jaogodową pianką?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Masło zmiksuj z cukrem i jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy. 
  • Do pozostałej części ciasta dodaj przesiane kakao i mleko. Krótko zmiksuj i wyłóż na jasne ciasto.
  • Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i poukładaj rozcięciem do góry. Wierzch śliwek posyp brązowym cukrem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
  • Przygotuj piankę jagodową. Galaretki rozpuść we wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Piankę wyłóż na ostudzone ciasto ze śliwkami i wyrównaj. 
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i roztop całość. Gotową polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na ciasto.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

wtorek, października 29, 2019

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Puszyste, miękkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem dyniowego puree i jabłek.
Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami



Ciasto dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g puree z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

Jak zrobić ciasto dyniowe z jabłkami?

  • Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajka i puree z dyni.
  • Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Na cieście poukładaj pokrojone jabłka.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Ciasto dyniowe z jabłkami


Ciasto dyniowe z jabłkami

poniedziałek, października 28, 2019

Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy

Sycący i rozgrzewający gulasz ze schabu i kiełbasy z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków to danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się podczas ponurych, chłodnych, jesiennych dni.
Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy





Gulasz ze schabu i kiełbasy - składniki:

  • 700 g schabu
  • 700 g kiełbasy
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz ze schabu i kiełbasy?

  • Schab oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę pokrój w półtalarki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż do momentu odparowania wody i zarumieniania. Dodaj schab. Smaż przez 3 minuty. Na samym końcu dorzuć marchewkę i smaż jeszcze przez 3 minuty. 
  • Zawartość patelni wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś gulasz pod przykryciem, na niskiej mocy palnika, przez około 1 godzinę (do miękkości mięsa).
  • Ogórki pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu. Dodaj musztardę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • W razie potrzeby dopraw gulasz solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy

niedziela, października 27, 2019

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Smakowite ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, puszystego kremu karpatkowego, truskawek i galaretki truskawkowej.
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami



Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem karpatkowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami?

  • Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj - do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj w masę.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj krem karpatkowy. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wlej do wysokiego naczynia, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mieszankę i cały czas mieszając, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut - do momentu, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj partiami ostudzony budyń.
  • Truskawki odszypułkuj i pokrój na połówki. 
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź i odstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem. Na wierzch poukładaj truskawki, całość zalej lekko tężejącą galaretką.
Smacznego!
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami

piątek, października 25, 2019

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Pyszne kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus, papryki, czosnku i natki pietruszki. 
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 szklanki kuskus
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kaszą kuskus?

  • Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na około 5 minut.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj pokrojone mięso, ostudzoną kaszę kuskus, paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger