Proste i szybkie w przygotowaniu muffinki na kefirze z dodatkiem znanych i lubianych cukierków Michałków.
Muffinki z Michałkami - składniki:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 400 ml kefiru
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 7-8 cukierków Michałki
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Jak zrobić muffinki z Michałkami?
- Masło rozpuść i postaw do ostudzenia.
- Do miski dodaj jajka, kefir, rozpuszczone i ostudzone masło oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- Składniki suche dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
- Cukierki Michał przekrój na pół. Do foremek silikonowych lub wysmarowanych masłem i obsypanych mąką nałóż po łyżce ciasta, wciśnij połówkę Michałka i zakryj kolejną łyżką ciasta.
- Foremki z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.