Kotlety Gyros, czyli pierś z kurczaka przyprawiona gyrosem z dodatkiem farszu składającego się z papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, majonezu i ketchupu, to świetny pomysł na odmienione kotlety drobiowe.
Kotlety Gyros - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
- 3 papryki
- 5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 250 g żółtego sera
- przyprawy: sól, przyprawa gyros
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety gyros?
- Każdy filet z piersi kurczaka oczyść, przekrój wzdłuż na dwa kotlety i rozbij. Dopraw solą i przyprawą gyros.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron kawałki kurczaka.
- Przesmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Papryki oczyść i drobno pokrój.
- Ogórki drobno pokrój, a kukurydzę odsącz z zalewy.
- Do miski dodaj paprykę, ogórki, kukurydzę, majonez i ketchup. Wymieszaj.
- Wymieszane warzywa nałóż na wierzch mięsa.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch kotletów.
- Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.