Jesienne, miękkie i puszyste drożdżówki ze śliwkami, które wspaniale pachną cynamonem i są naprawdę pyszne. Pycha!
Drożdżówki ze śliwkami - składniki na ciasto:
- 20 g drożdży
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 75 g masła
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
Drożdżówki ze śliwkami - składniki na nadzienie śliwkowe:
- 50 g masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 500 g śliwek
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Bułeczki ze śliwkami - składniki na lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek wrzątku
Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, pozostałe 0,5 szklanki mleka i jajka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
- W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia śliwkowego. Masło roztop i pozostaw do ostudzenia. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem, odstaw na bok. Śliwki odpestkuj, pokrój w plasterki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, a na wierzchu rozłóż pokrojone śliwki.
- Następnie ściśle zwiń ciasto, wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokrój roladę na mniej więcej 2,5 - 3 cm kawałki.
- Drożdżówki przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Wyrośnięte drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Przygotuj lukier. Z cukru i wrzątku utrzyj lukier i polukruj lekko przestudzone bułeczki.