Pulpeciki z dodatkiem kaszy jęczmiennej zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem żółtego sera.
Pulpety z kaszą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 bułka pszenna
- 2 jajka
- sól, pieprz, słodka papryka
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - składniki na sos:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, suszony czosnek, 1 łyżeczka cukru
- dodatkowo: 150 g żółtego sera
Jak zrobić pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym?
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
- Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
- Bułkę namocz w mleku.
- Do miski dodaj mięso mielone, ostudzoną kaszę, przesmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy mięsnej uformuj niewielkie pulpety.
- Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju. Pulpeciki ułóż w naczyniu.
- Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Dodaj pomidory w puszce, przecier i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
- Do sosu dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, suszony czosnek i cukier.
- Gorącym sosem polej pulpety.
- Ser zetrzyj na największych oczkach tarki i posyp nim wierzch pulpetów.
- Naczynie z pulpetami w sosie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.