Miękkie, puszyste, maślane rogaliki drożdżowe z dodatkiem kremu czekoladowego.
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- krem czekoladowy
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików
Jak zrobić rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym?
- Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski dodaj mąkę, wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
- Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Gotowe rogaliki możesz dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.