Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem - składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek
Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem - składniki na farsz:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 200 g szynki
- 200 g sera żółtego
Jak zrobić bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem?
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, śmietanę i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- W międzyczasie miód wymieszaj z musztardą, a ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 3-4 mm.
- Placek posmaruj miodem wymieszanym z musztardą, posyp serem, a na wierzchu ułóż plastry szynki. Placek zroluj na kształt rolady i pokrój ostrym nożem na mniej więcej 2 cm kawałki.
- Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.