piątek, listopada 15, 2019

Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

Bardzo puszysty, aksamitny i delikatny sernik z mlekiem, olejem i pianką bezową, który jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. :)
Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem




Puszysty sernik z mlekiem - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Sernik z mlekiem - składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)

Puszysty sernik z mlekiem - składniki na piankę:

  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Jak zrobić puszysty sernik z mlekiem?

  • Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę serową wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
  • Z pozostałych 3 białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  • Ubite białka rozsmaruj na gorącym serniku i piecz jeszcze przez 15 minut.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

środa, listopada 13, 2019

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Lekka, pożywna sałatka z awokado, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą.

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi



Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 awokado
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pestek dyni
  • przyprawy: sól i pierz
  • dodatkowo: kilka kropel soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę z awokado i pomidorkami koktajlowymi?

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. 
  • Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. 
  • Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  • Mozzarellę pokrój na plasterki. 
  • Na talerzu rozłóż sałatę, następnie awokado, cebulę, pomidorki koktajlowe i mozzarellę.  
  • Całość polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wierzch sałatki posyp pestkami dyni.
Smacznego!
Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi


Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi

wtorek, listopada 12, 2019

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z piersi kurczaka z kiełbasą żywiecką i żółtym serem, z dodatkiem pysznego, kremowego sosu musztardowego z koperkiem. 
Roladki z kurczaka w sosie musztardowym



Roladki z kurczaka w sosie musztardowym - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 120 g kiełbasy żywieckiej
  • około 8-10 plasterków sera żółtego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 250 g śmietany 18%
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1,5 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, słodka papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladki z kurczaka w sosie musztardowym?

  • Każdy filet, w zależności od wielkości, przekrój na dwie lub trzy części. Delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw przyprawą do kurczaka. 
  • Na każdym kawałku mięsa połóż kiełbasę żywiecką oraz plasterek sera. Mięso zwiń w ciasną roladkę (ja dodatkowo spięłam roladki wykałaczkami). Wierzch roladek obsyp solą i słodką papryką. 
  • Roladki przesmaż z obu stron na rozgrzanym olej. Przełóż do garnka.
  • Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półtalarki.
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki, smaż około 6-8 minut.
  • Do wysokiego naczynia dodaj śmietanę, mąkę, musztardę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i wymieszaj. Sos dodaj do garnka z mięsem. 
  • Roladki w sosie musztardowym gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. 
Smacznego!
Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

poniedziałek, listopada 11, 2019

Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym

Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym

Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. 
Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym



Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek

Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem - składniki na farsz:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 g szynki
  • 200 g sera żółtego

Jak zrobić bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, śmietanę i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • W międzyczasie miód wymieszaj z musztardą, a ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 3-4 mm. 
  • Placek posmaruj miodem wymieszanym z musztardą, posyp serem, a na wierzchu ułóż plastry szynki. Placek zroluj na kształt rolady i pokrój ostrym nożem na mniej więcej 2 cm kawałki.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Smacznego!
Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym


Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym

niedziela, listopada 10, 2019

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Miękkie, puszyste, maślane rogaliki drożdżowe z dodatkiem kremu czekoladowego. 
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym






Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym?

  • Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Gotowe rogaliki możesz dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

piątek, listopada 08, 2019

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpeciki z dodatkiem kaszy jęczmiennej zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem żółtego sera.
Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym



Pulpety z kaszą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, suszony czosnek, 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo: 150 g żółtego sera

Jak zrobić pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Bułkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso mielone, ostudzoną kaszę, przesmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy mięsnej uformuj niewielkie pulpety. 
  • Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju. Pulpeciki ułóż w naczyniu.
  • Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Dodaj pomidory w puszce, przecier i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut. 
  • Do sosu dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, suszony czosnek i cukier.
  • Gorącym sosem polej pulpety. 
  • Ser zetrzyj na największych oczkach tarki i posyp nim wierzch pulpetów.
  • Naczynie z pulpetami w sosie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

czwartek, listopada 07, 2019

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Cudownie pachnąca, krucha i maślana tarta z serem budyniowym, karmelizowanymi śliwkami i pyszną kruszonką.
Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami







Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła 
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Tarta z karmelizowanymi śliwkami - składniki na masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 opakowanie dużego budyniu waniliowego (około 60 g)

Tarta ze śliwkami - składniki na karmelizowane śliwki:

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła


Jak zrobić tartę z serem i karmelizowanymi śliwkami?

  • Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier puder. Rozcieraj składniki palcami do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodaj jajko, krótko zagnieć, uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. 
  • Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz boki. Nożem odetnij kawałki ciasta wystające ponad formę.
  • Spód podziurkuj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i podpiekaj przez około 20 minut - do zarumienienia.
  • Przygotuj karmelizowane śliwki. Śliwki przekrój na pół i odpestkuj. Pokrojone śliwki przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier, miód i często mieszając smaż przez około 10 minut. Dodaj cynamon, wymieszaj.
  • Ser wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem pudrem.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
  • Podpieczoną tartę wypełnij masę serową, następnie wyłóż skarmelizowane śliwki, a całość posyp kruszonką. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do ładnego zarumienienia kruszonki.
Smacznego!
Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami


Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger