Bardzo puszysty, aksamitny i delikatny sernik z mlekiem, olejem i pianką bezową, który jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. :)
Puszysty sernik z mlekiem - składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Sernik z mlekiem - składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
Puszysty sernik z mlekiem - składniki na piankę:
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Jak zrobić puszysty sernik z mlekiem?
- Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Masę serową wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
- Z pozostałych 3 białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
- Ubite białka rozsmaruj na gorącym serniku i piecz jeszcze przez 15 minut.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.