Calzone to pizza w kształcie pieroga, którą faszeruje się różnymi składnikami. Ja przygotowałam pyszne i aromatyczne calzone z kiełbasą i grzybami, które każdego nasyci i rozgrzeje, nawet w chłodny, jesienny dzień. Z podanych składników przygotujesz trzy duże pierogi. Polecam! :)
Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 45 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na farsz:
- 2 cebule
- 500 g pokrojonych i obgotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 350 g kiełbasy śląskiej Morliny
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Calzone z grzybami i kiełbasą - pozostałe składniki:
- 6 plastrów żółtego sera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki zimnej wody
Jak zrobić calzone z grzybami i kiełbasą?
- Przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
- Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 5 minut. Dodaj obgotowane grzyby. Smaż 5 minut. Dodaj kiełbasę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 10 minut, tj. do czasu odparowania płynu i zarumienienia kiełbasy. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt koła o średnicy około 20 cm.
- Na połówkę każdego placka połóż dwa plasterki żółtego sera i farsz. Placki uformuj na kształt pieroga. Dokładnie zlep brzegi.
- Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego calzone posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą i olejem. Blachę z pierogami odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Calzone wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.