Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu.
Surówka z białej kapusty - składniki:
- 1300-1500 g białej kapusty
- 4 małe marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki cukru pudru
- sól i pieprz
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
- Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut, by kapusta zmiękła i puściła sok.
- W międzyczasie obierz marchewki i jabłko, i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Kapustę opłucz na sicie i odciśnij. Kapustę ponownie przełóż do miski, dodaj marchewki, jabłko, cebulę, ocet winny, śmietanę, majonez, cukier puder, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.