Nieco lżejsza wersja babki ziemniaczanej z dodatkiem kiełbasy, marchewki i cukinii. Pyszna, sycąca i wyrazista w smaku. :)
Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią - składniki:
- 1,8 kg obranych i umytych ziemniaków (około 2,2-2,3 kg ziemniaków ze skórką)
- 2 cebule
- 450 g kiełbasy śląskiej Morliny
- 2 małe marchewki
- 1 cukinia
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić babkę ziemniaczaną z marchewką i cukinią?
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj kiełbasę i smaż do zarumienienia.
- Marchewki i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Ziemniaki zetrzyj w robocie na specjalnej tarczy do ziemniaków lub na średnich oczkach tradycyjnej tarki. Dodaj jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz, majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Dodaj marchewkę, cukinię i przesmażoną kiełbasę z cebulą, ponownie dokładnie wymieszaj.
- Masę ziemniaczaną przelej do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (jeśli tak jak ja, używasz formy silikonowej, możesz ten krok pominąć). Wierzch babki przykryj folią aluminiową.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij z wierzchu folię aluminiową.