niedziela, listopada 24, 2019

Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

Smakowite, mocno truskawkowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach składające się z trzech warstw. Pierwsza z nich to masa na bazie budyniu truskawkowego z dodatkiem galaretki, druga warstwa to banany z galaretką pomarańczową, natomiast trzecią warstwę stanowi pianka truskawkowa, tj. mus truskawkowy z dodatkiem bitej śmietany. Pyszne, proste w przygotowaniu i świetnie prezentujące się ciasto. :)
Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)




Ciasto truskawkowo-budyniowe - składniki na masę budyniową:

  • 5 szklanek mleka
  • 3 budynie truskawkowe bez cukru (proszek - 3 x 40 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy

Ciasto budyniowe z truskawkami - składniki na masę galaretkową:

  • 3 banany
  • 1 galaretka pomarańczowa

Ciasto truskawkowe z budyniem - składniki na piankę truskawkową:

  • 400 g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posypania ciasta


Jak zrobić ciasto truskawkowo-budyniowe?

  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty.
  • Przygotuj masę budyniową. Proszek budyniowy rozmieszaj w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i masłem. Rozmieszane budynie wlej na gotujące się mleko i gotuj przez około 2 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by budyń się nie przypalił. Dodaj suche galaretki, cały czas mieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą masę wylej na biszkopty i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę galaretkową. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i ułóż na ostudzonej masie budyniowej.
  • Tężejącą galaretką zalej banany. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
  • Przygotuj piankę truskawkową. Truskawki z cukrem przełóż do garnka, wstaw na najmniejszą moc palnika i poczekaj aż się zagotują. 
  • Gorące truskawki zmiksuj blenderem na mus, dodaj suchą galaretkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Żelatynę zalej wodą i poczekaj około 10 minut, by napęczniała. Następnie krótko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia.
  • Śmietanę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dodaj ostudzony mus truskawkowy i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Piankę truskawkową wyłóż na stężałą warstwę galaretki z bananami. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)


Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

Ciasto truskawkowo-budyniowe (bez pieczenia)

sobota, listopada 23, 2019

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym, które możesz przygotować z dodatkiem dowolnych, zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Pycha! :)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym



Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na ciasto:

  • 450 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 160 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 350 g dowolnych owoców (u mnie wiśnie, porzeczki i maliny)

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki


Jak zrobić ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, serek homogenizowany, miód, olej i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę rozetrzyj w palcach, by uzyskać kruszonkę.
  • Na wierzchu wyrośniętego ciasta ułóż owoce. Całość posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

piątek, listopada 22, 2019

Babka ziemniaczana z kiełbasą, marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z kiełbasą, marchewką i cukinią

Nieco lżejsza wersja babki ziemniaczanej z dodatkiem kiełbasy, marchewki i cukinii. Pyszna, sycąca i wyrazista w smaku. :)
Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią




Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią - składniki:

  • 1,8 kg obranych i umytych ziemniaków (około 2,2-2,3 kg ziemniaków ze skórką)
  • 2 cebule
  • 450 g kiełbasy śląskiej Morliny
  • 2 małe marchewki
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z marchewką i cukinią?

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj kiełbasę i smaż do zarumienienia.
  • Marchewki i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Ziemniaki zetrzyj w robocie na specjalnej tarczy do ziemniaków lub na średnich oczkach tradycyjnej tarki. Dodaj jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz, majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Dodaj marchewkę, cukinię i przesmażoną kiełbasę z cebulą, ponownie dokładnie wymieszaj. 
  • Masę ziemniaczaną przelej do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (jeśli tak jak ja, używasz formy silikonowej, możesz ten krok pominąć). Wierzch babki przykryj folią aluminiową.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij z wierzchu folię aluminiową. 
Smacznego!
Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią


Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią


Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

czwartek, listopada 21, 2019

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Smakowite, przekładane, pięknie prezentujące się ciasto składające się z trzech blatów miodowych przełożonych kremem grysikowym i powidłami. Całość dopełnia kajmak i orzechy włoskie. Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami to świetna propozycja na świąteczny stół. Polecam! :)
Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi



Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi - składniki na krem:

  • 5 szklanek mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 g miękkiego masła

Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi i kajmakiem - pozostałe składniki:

  • 350 g masy kajmakowej
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • około 400 g powideł śliwkowych


Jak zrobić ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części, każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub nieco większą, bo ciasto wyszło mi bardzo wysokie) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyjmij jedną część ciasta (pozostałe dwie części nadal mogą być w lodówce) i rozwałkuj na kształt przygotowanej formy do pieczenia. 
  • Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusz i piecz przez 15 minut.
  • Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
  • Przygotuj krem grysikowy. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj około 5 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by kasza się nie przypaliła. Masę grysikową odstaw do ostudzenia.
  • W misce utrzyj masło. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo ugotowaną kaszę manną.
  • Złóż ciasto. Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu, posmaruj połową powideł śliwkowych. Przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem i powidła śliwkowe. Przykryj trzecim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj kajmakiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw do lodówki. Grysikowiec najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną.
Smacznego!
Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi


Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi


środa, listopada 20, 2019

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu.
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty




Surówka z białej kapusty - składniki:

  • 1300-1500 g białej kapusty
  • 4 małe marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

  • Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut, by kapusta zmiękła i puściła sok. 
  • W międzyczasie obierz marchewki i jabłko, i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kapustę opłucz na sicie i odciśnij. Kapustę ponownie przełóż do miski, dodaj marchewki, jabłko, cebulę, ocet winny, śmietanę, majonez, cukier puder, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

wtorek, listopada 19, 2019

Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

Warstwowa zapiekanka ryżowa z piersią z kurczaka, kiełbasą, pieczarkami, papryką i cukinią to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne i sycące.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem





Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem - składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 400 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 300 g sera żółtego
  • 5 łyżek majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, rozmaryn, majeranek

Jak zrobić zapiekankę ryżową z warzywami i mięsem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 6 szklanek wody z 6 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ugotowany ryż dopraw pieprzem, słodką i ostrą papryką, rozmarynem i majerankiem.
  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę i cukinię pokrój w półtalarki.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Paprykę pokrój w większą kostkę.
  • Kiełbasę przesmaż na suchej patelni.
  • Na patelnię po kiełbasie wlej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki - smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Z patelni zdejmij cebulę z pieczarkami. Dodaj pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i smaż do momentu, aż mięso ładnie się zarumieni.
  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Składniki zapiekanki układaj warstwami: ryż - kiełbasa - 1/3 sera żółtego - pieczarki z cebulą - 1/2 sosu  śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego - filet z piersi kurczaka - papryka - cukinia - 1/2 sosu śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

poniedziałek, listopada 18, 2019

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone to pizza w kształcie pieroga, którą faszeruje się różnymi składnikami. Ja przygotowałam pyszne i aromatyczne calzone z kiełbasą i grzybami, które każdego nasyci i rozgrzeje, nawet w chłodny, jesienny dzień. Z podanych składników przygotujesz trzy duże pierogi. Polecam! :)
Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami







Calzone z kiełbasą  i grzybami - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 45 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 500 g pokrojonych i obgotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 350 g kiełbasy śląskiej Morliny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Calzone z grzybami i kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 6 plastrów żółtego sera 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki zimnej wody

Jak zrobić calzone z grzybami i kiełbasą?

  • Przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 5 minut. Dodaj obgotowane grzyby. Smaż 5 minut. Dodaj kiełbasę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 10 minut, tj. do czasu odparowania płynu i zarumienienia kiełbasy. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt koła o średnicy około 20 cm. 
  • Na połówkę każdego placka połóż dwa plasterki żółtego sera i farsz. Placki uformuj na kształt pieroga. Dokładnie zlep brzegi.
  • Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego calzone posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą i olejem. Blachę z pierogami odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Calzone wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami












Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger