Schab po sztygarsku to aromatyczne, kruche mięso nadziewane kiełbasą, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Schab po sztygarsku - składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- kiełbasa śląska Morliny o długości schabu (u mnie wyszły niecałe 2 kiełbaski)
- przyprawy do natarcia otworu: sól, pieprz i słodka papryka
- 1 szklanka zimnej wody
Schab po sztygarsku - składniki na marynatę:
- 3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić schab po sztygarsku?
- Schab umyj i osusz. Przy pomocy długiego, ostrego noża zrób w schabie nacięcie na taką szerokość, by włożyć do środka kiełbasę.
- Przygotowany otwór natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włóż kiełbasę (może nieco wystawać na końcach).
- Do miseczki dodaj olej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą natrzyj z każdej strony schab, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 24 godziny.
- Po upływie powyższego czas, zawinięty w folię aluminiową schab przenieś do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlej 1 szklankę wody.
- Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwij wierzch folii i rozchyl ją, by mięso ładnie się przyrumieniło.