Sernik na kakaowym, kruchym cieście z dodatkiem lekkiej, piankowej warstwy makowo-kokosowej, którą wykłada się naprzemiennie z masą serową, tworząc w ten sposób ciekawy, efektowny wzór to ciasto, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To idealna propozycja na świąteczny stół! Polecam. :)
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5 żółtek
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka)
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 duży budyń waniliowy (proszek - 64 g)
Sernik z makiem i kokosem - składniki na masę makowo-kokosową:
- 5 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mielonego maku
- 0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- 1 puszka brzoskwiń
Jak zrobić sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami?
- Przygotuj kruche ciasto. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, kakao, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części (mniejszą i większą), uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu wylep większą częścią ciasta formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo ser i proszek budyniowy.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj mak, wiórki kokosowe, mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Na podpieczony spód wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę serową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i na wierzchu podpieczonej masy serowej i makowej poukładaj brzoskwinie.
- Pozostałą część ciasta kruchego zetrzyj na brzoskwinie.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl