Pyszna, ciekawa w smaku sałatka ryżowa z dodatkiem cukinii, papryki, tuńczyka i kukurydzy. :)
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy (masą po odsączeniu: około 200 g)
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić sałatkę z ryżem, tuńczykiem i cukinią?
- Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
- Cukinię pokrój w grubą kostkę i krótko przesmaż na rozgrzanym oleju. Cukinia po podsmażeniu powinna być nadal chrupiąca.
- Paprykę oczyść i także pokrój w kostkę.
- Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
- Do miski dodaj ryż, cukinię, paprykę, kukurydzę, tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.