Puszysty i aromatyczny chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem suszonych ziół - rozmarynem i oregano.
Chleb z rozmarynem i oregano - składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić chleb z rozmarynem i oregano?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, sól, rozmaryn, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po upływie powyższego czasu, ciasto krótko wyrób i przełóż do formy o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.