poniedziałek, grudnia 09, 2019

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Puszysty i aromatyczny chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem suszonych ziół - rozmarynem i oregano.

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano




Chleb z rozmarynem i oregano - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić chleb z rozmarynem i oregano?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, rozmaryn, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto krótko wyrób i przełóż do formy o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

niedziela, grudnia 08, 2019

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Miękkie i soczyste kotlety mielone z dodatkiem cukinii i fetą. :)
Kotlety mielone z cukinią i fetą




Kotlety mielone z cukinią i fetą - składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 cukinia
  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i fetą?

  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj odrobinę soli i odstaw na około 10 minut, by puściła sok. Dokładnie odciśnij.
  • Fetę pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno pokrój.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, fetę, cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z cukinią i fetą


Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą

sobota, grudnia 07, 2019

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Pyszna, ciekawa w smaku sałatka ryżowa z dodatkiem cukinii, papryki, tuńczyka i kukurydzy. :)
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią



Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy (masą po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić sałatkę z ryżem, tuńczykiem i cukinią?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Cukinię pokrój w grubą kostkę i krótko przesmaż na rozgrzanym oleju. Cukinia po podsmażeniu powinna być nadal chrupiąca. 
  • Paprykę oczyść i także pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. 
  • Do miski dodaj ryż, cukinię, paprykę, kukurydzę, tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

piątek, grudnia 06, 2019

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Wyśmienite w smaku kotlety ryżowe z dodatkiem cukinii, brokuła i marchewki. 
Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką







Kotlety ryżowe z cukinią i brokułem i marchewką- składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ryżowe z cukinią i brokułem?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 4,5 szklanki wody z 5 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Cukinię obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli i odczekaj około 10 minut, aż cukinia puści sok. Cukinię dobrze odciśnij.
  • Marchewkę i brokuła ugotuj do miękkości. Odlej wodę, a następnie rozgnieć warzywa tłuczkiem do ziemniaków.
  • Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj ryż, cukinię, brokuła, marchewkę, cebulę, jajka, paprykę słodką i ostrą, bułkę tartą, posiekany koperek, sól i pieprz. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

wKotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

czwartek, grudnia 05, 2019

Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto marchewkowo-bananowe

Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowo-bananowe na oleju z dodatkiem gorzkiej czekolady. :)
Ciasto marchewkowo-bananowe




Ciasto marchewkowo-bananowe - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • 2 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto marchewkowo-bananowe?

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj.
  • Dodaj olej. Ponownie zmiksuj.
  • Dodaj marchewkę, rozgniecione widelcem banany i drobno posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto marchewkowo-bananowe

środa, grudnia 04, 2019

Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem

Smakowita pasta śniadaniowa z twarogiem, jajkami i koncentratem pomidorowym. :)
Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem


Pasta twarogowa z jajkiem - składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (można zamienić na śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny)
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę twarogową z jajkiem?

  • Twaróg utrzyj z jogurtem, koncentratem pomidorowym i majonezem.
  • Jajka obierz i drobno pokrój.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do masy twarogowej dodaj jajka i szczypiorek. Wymieszaj. 
  • Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem

wtorek, grudnia 03, 2019

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. 
Kurczak w sosie musztardowym




Kurczak w sosie musztardowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 małe cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym?


  • Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 
  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dodaj na patelnię odrobinę oleju i pokrojone kawałki kurczaka podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj 0,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około 7 minut.
  • Śmietanę wymieszaj z musztardą i solą. Dodaj dwie łyżki gorącego sosu z patelni, wymieszaj. 
  • Zahartowaną śmietanę dodaj do kurczaka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
  • Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Kurczak w sosie musztardowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger