środa, grudnia 11, 2019

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym

Piersi z kurczaka z pomidorem i mozzarellą zapiekane w w sosie paprykowo-pomidorowym to pomysł na pyszny obiad. :)
Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym





Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym - składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, oregano, bazylia, szczypta cukru

Jak zrobić piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym?

  • Piersi z kurczaka oczyść, przekrój na pół, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. 
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć paprykę, pomidory z puszki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż papryka stanie się miękka.
  • Sos zmiksuj blenderem, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Wymieszaj.
  • Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry.
  • Sos wylej na dno formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Następnie poukładaj kawałki mięsa. Na mięsie ułóż po plasterku pomidora i mozzarelli.
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym


Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym

wtorek, grudnia 10, 2019

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Kremowy sernik z bananami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi. :)


Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)





Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia) - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • kilka sztuk biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • garść płatków migdałowych

Jak zrobić sernik bananowy z orzechami?

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż biszkoptami.
  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, odstaw na bok na 10 minut, by napęczniała. Krótko podgrzej żelatynę, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Banany rozgnieć widelcem. 
  • Orzechy drobno posiekaj
  • Do miski dodaj ser, masło orzechowe, rozgniecione banany i orzechy. Zmiksuj.
  • W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
  • Ubitą kremówkę dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj. 
  • Jedną łyżkę masy serowej dodaj do rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj. 
  • Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy. 
  • Gotową masę wylej na biszkopty. Wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Smacznego!
Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)


Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

poniedziałek, grudnia 09, 2019

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Puszysty i aromatyczny chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem suszonych ziół - rozmarynem i oregano.

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano




Chleb z rozmarynem i oregano - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić chleb z rozmarynem i oregano?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, rozmaryn, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto krótko wyrób i przełóż do formy o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

niedziela, grudnia 08, 2019

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Miękkie i soczyste kotlety mielone z dodatkiem cukinii i fetą. :)
Kotlety mielone z cukinią i fetą




Kotlety mielone z cukinią i fetą - składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 cukinia
  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i fetą?

  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj odrobinę soli i odstaw na około 10 minut, by puściła sok. Dokładnie odciśnij.
  • Fetę pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno pokrój.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, fetę, cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z cukinią i fetą


Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą

sobota, grudnia 07, 2019

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Pyszna, ciekawa w smaku sałatka ryżowa z dodatkiem cukinii, papryki, tuńczyka i kukurydzy. :)
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią



Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy (masą po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić sałatkę z ryżem, tuńczykiem i cukinią?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Cukinię pokrój w grubą kostkę i krótko przesmaż na rozgrzanym oleju. Cukinia po podsmażeniu powinna być nadal chrupiąca. 
  • Paprykę oczyść i także pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. 
  • Do miski dodaj ryż, cukinię, paprykę, kukurydzę, tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i cukinią

piątek, grudnia 06, 2019

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Wyśmienite w smaku kotlety ryżowe z dodatkiem cukinii, brokuła i marchewki. 
Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką







Kotlety ryżowe z cukinią i brokułem i marchewką- składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ryżowe z cukinią i brokułem?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 4,5 szklanki wody z 5 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Cukinię obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli i odczekaj około 10 minut, aż cukinia puści sok. Cukinię dobrze odciśnij.
  • Marchewkę i brokuła ugotuj do miękkości. Odlej wodę, a następnie rozgnieć warzywa tłuczkiem do ziemniaków.
  • Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj ryż, cukinię, brokuła, marchewkę, cebulę, jajka, paprykę słodką i ostrą, bułkę tartą, posiekany koperek, sól i pieprz. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

wKotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

Kotlety ryżowe z cukinią, brokułem i marchewką

czwartek, grudnia 05, 2019

Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto marchewkowo-bananowe

Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowo-bananowe na oleju z dodatkiem gorzkiej czekolady. :)
Ciasto marchewkowo-bananowe




Ciasto marchewkowo-bananowe - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • 2 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto marchewkowo-bananowe?

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj.
  • Dodaj olej. Ponownie zmiksuj.
  • Dodaj marchewkę, rozgniecione widelcem banany i drobno posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto marchewkowo-bananowe
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger