Piersi z kurczaka z pomidorem i mozzarellą zapiekane w w sosie paprykowo-pomidorowym to pomysł na pyszny obiad. :)
Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym - składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, oregano, bazylia, szczypta cukru
Jak zrobić piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym?
- Piersi z kurczaka oczyść, przekrój na pół, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron.
- Przygotuj sos pomidorowy.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć paprykę, pomidory z puszki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż papryka stanie się miękka.
- Sos zmiksuj blenderem, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Wymieszaj.
- Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry.
- Sos wylej na dno formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Następnie poukładaj kawałki mięsa. Na mięsie ułóż po plasterku pomidora i mozzarelli.
- Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.