Lekko chrupiące, kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego z dodatkiem mlecznej czekolady, które równie dobrze smakują z dżemem, jak i bez żadnych dodatków.
Ciasteczka z kleiku ryżowego - składniki:
- 100 g kleiku ryżowego
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: 80 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka masła
Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?
- Do miski dodaj kleik ryżowy, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrób wgłębienie na polewę czekoladową.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
- W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
- Wgłębienia w upieczonych ciasteczkach napełnij roztopioną czekoladą.