środa, grudnia 18, 2019

Sernik gotowany na cieście makowym

Sernik gotowany na cieście makowym

Sernik gotowany na cieście makowym, zwieńczony kokosową pianką budyniową to prawdziwie świąteczny wypiek, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem. Wszystkie trzy warstwy doskonale ze sobą współgrają, tworząc naprawdę przepyszne ciasto. Polecam!
Sernik gotowany na cieście makowym


Sernik gotowany na cieście makowym




Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na ciasto makowe:

  • 250 g mielonego maku
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 30 gram)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Gotowany sernik na cieście makowym - składniki na piankę budyniową:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g wiórków kokosowych

Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła

Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj kolejno zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
  • Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
  • Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
  • Przygotuj masę serową. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser, następnie mleko, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj.
  • Masło rozpuść w garnku. Do garnka dodaj masę serową. Cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i wciąż mieszając, gotuj masę serową przez 5 minut. 
  • Złóż ciasto. Do formy włóż ciasto makowe. Wyłóż gorącą masę serową. Na masie serowej połóż kokosową piankę budyniową.
  • Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej, by masa serowa ostygła, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik gotowany na cieście makowym


Sernik gotowany na cieście makowym


wtorek, grudnia 17, 2019

Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Soczysty, wyraziście przyprawiony kurczak marynowany w miodzie i jogurcie naturalnym. Pycha! :)
Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Kurczak w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 6-7 udek z kurczaka

Kurczak w jogurtowo-miodowej marynacie - składniki na marynatę:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie?

  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Ćwiartki z kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą. 
  • Kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Zamarynowanego kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze udka.
  • Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!
Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej


Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

poniedziałek, grudnia 16, 2019

Sernik Twix

Sernik Twix

Kremowy i mocno wilgotny sernik z batonikami Twix i masą krówkową.
Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix




Sernik Twix - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z Twixami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 510 g masy krówkowej (odłóż 3 łyżki masy na polewę)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 3 batony Twix (3 x 50 g)

Sernik Twix - składniki na polewę:

  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 3 łyżki mleka
  • garść płatków migdałowych


Jak zrobić sernik Twix?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
  • Do miski wbij jajka i zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo zmielony twaróg i masę krówkową. Dodaj mleko i proszek budyniowy. Krótko zmiksuj.
  • Batoniki Twix pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej i wymieszaj.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Naczynie z wodą pozostaw w piekarniku na cały czas pieczenia.
  • Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 70 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik piekarniku do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostawione 3 łyżki masy krówkowej lekko podgrzej z mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut, by polewa nieco zgęstniała.
  • Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
  • Całkowicie ostudzony sernik polej polewą krówkową i posyp płatkami migdałowymi.
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix


niedziela, grudnia 15, 2019

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, ogórka, rzodkiewek i kukurydzy to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. :)
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • około 600 g kapusty pekińskiej
  • 1 duża lub 2 małe papryki 
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 0,5 pęczka koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój.
  • Paprykę pokrój w kostkę, ogórka obierz i także pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki. 
  • Kukurydzę odsącz z zalewy, a koperek drobno posiekaj. 
  • Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, cukier i sól. Wymieszaj.
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, ogórka, rzodkiewki, kukurydzę, koperek i przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej


Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

sobota, grudnia 14, 2019

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Miękka, puszysta, wilgotna i wspaniale pachnąca kostka piernikowa przełożona powidłami śliwkowymi, oblana polewą czekoladową.
Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa






Kostka piernikowa - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 300 g powideł śliwkowych

Kostka piernikowa - składniki na polewę czekoladową:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny

Kostka piernikowa - pozostałe składniki:

  • 400 g powideł śliwkowych do przełożenia


Jak zrobić kostkę piernikową?

  • Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
  • Masło zmiksuj cukrem. Cały czas miksując, dodaj pojedynczo jajka. 
  • Naprzemiennie dodawaj sypkie składniki, mleko i powidła. Całość dokładnie ze sobą zmiksuj. 
  • Ciasto wlej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. 
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzej - tylko do jej rozpuszczenia. 
  • Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i masło, i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada wraz z masłem całkowicie się rozpuszczą. Na sam koniec dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Polewę odstaw do czasu, aż lekko zgęstnieje.
  • Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż na 3 placki. Jeden placek posmaruj powidłami, połóż na nim drugi placek, ponownie posmaruj powidłami i na wierzch połóż trzeci placek. Złożone ciasto pokrój na kostki i każdą z nich oblej polewą czekoladową. 
  • Odczekaj kilka godzin, aż polewa czekoladowa całkowicie zastygnie.
Smacznego!
Kostka piernikowa


Kostka piernikowa



Kostka piernikowa

piątek, grudnia 13, 2019

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: kakaowego biszkoptu, masy czekoladowej, herbatników, masy kajmakowej i masy śmietankowej. Ciasto Hawanka to idealny wypiek na nadchodzące święta, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem.
Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka




Ciasto Hawanka - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Ciasto Hawanka - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Hawanka - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku

Ciasto Hawanka - pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (około 250 g)
  • 200 g masy kajmakowej
  • kilkanaście sztuk maślanych herbatników
  • kilkanaście sztuk czekoladowych herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto Hawanka?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej do miski wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. 
  • Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. 
  • Stopniowo dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną przy pomocy łyżki.
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto nasącz posłodzoną kawą i posmaruj dżemem.
  • Przygotuj masę czekoladową. 350 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym 150 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy i żółtko. 
  • Gorące mleko zdejmij z kuchenki i cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem zimne mleko z proszkiem budyniowym i żółtkiem. 
  • Ponownie postaw na kuchenkę, na małą moc palnika i gotuj do czasu, aż budyń stanie się gęsty.
  • Budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Zmiksuj miękkie masło. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawaj budyń, a następnie krem czekoladowy.
  • Gotowy krem wyłóż na biszkopt. Na wierzchu kremu poukładaj maślane herbatniki.
  • Jasne herbatniki posmaruj masą kajmakową. Kajmak możesz lekko podgrzać, wtedy będzie lepiej się rozsmarowywał. Na kajmaku poukładaj herbatniki czekoladowe. Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowywanie kremu śmietankowego.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywną masę. Dodaj przesiany cukier puder i mleko w proszku. 
  • Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Gotowy krem śmietankowy wyłóż na czekoladowe herbatniki.
  • Całość oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka




Źródło przepisu: ilovebake.pl

czwartek, grudnia 12, 2019

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Lekko chrupiące, kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego z dodatkiem mlecznej czekolady, które równie dobrze smakują z dżemem, jak i bez żadnych dodatków.
Ciasteczka z kleiku ryżowego



Ciasteczka z kleiku ryżowego - składniki:

  • 100 g kleiku ryżowego
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 80 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka masła

Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?

  •  Do miski dodaj kleik ryżowy, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  • Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrób wgłębienie na polewę czekoladową.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
  • Wgłębienia w upieczonych ciasteczkach napełnij roztopioną czekoladą. 
Smacznego!
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger