Sernik gotowany na cieście makowym, zwieńczony kokosową pianką budyniową to prawdziwie świąteczny wypiek, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem. Wszystkie trzy warstwy doskonale ze sobą współgrają, tworząc naprawdę przepyszne ciasto. Polecam!
Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na ciasto makowe:
- 250 g mielonego maku
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 30 gram)
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Gotowany sernik na cieście makowym - składniki na piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
- 0,5 szklanki oleju
- 200 g wiórków kokosowych
Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym?
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj kolejno zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
- Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
- Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
- Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
- Przygotuj masę serową. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser, następnie mleko, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj.
- Masło rozpuść w garnku. Do garnka dodaj masę serową. Cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i wciąż mieszając, gotuj masę serową przez 5 minut.
- Złóż ciasto. Do formy włóż ciasto makowe. Wyłóż gorącą masę serową. Na masie serowej połóż kokosową piankę budyniową.
- Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej, by masa serowa ostygła, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!