Schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. :)
Schab zapiekany w kapuście - składniki:
- 1 kg schabu
- 2 duże cebule
- 3 marchewki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki miodu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić schab zapiekany w kapuście?
- Schab oczyść, pokrój w cienkie plastry i natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną i odciśniętą kapustę kiszoną, smaż przez 5 minut. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i całość duś około 10 minut.
- Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż do niego połowę kapusty.
- Na kapuście ułóż schab i przykryj pozostałą kapustą.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do miękkości mięsa.